Tiesībsargs: Latvijā invalīdiem nākas izvēlēties – mirt bada nāvē vai nosalt

© VictorПожилая женщина на скамейке
Пожилая женщина на скамейке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Invaliditātes pensijas minimālais apmērs Latvijā nespēj nodrošināt pat cienīgu uzturu, paziņoja tiesībsargs Juris Jansons.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. Minimālās invaliditātes pensijas apmērs Latvijā nesedz pat izdevumus ēdienam, un tam ir jābūt pārskatītam, uzskata tiesībsargs Juris Jansons. Šajā sakarā viņš nosūtījis likumdevējiem pirmstiesas brīdinājumu, raksta avīze Dienas Bizness.

Tas ir jau piektais pirmstiesas brīdinājums saistībā ar nabadzības samazināšanas tēmu.

Пожилые женщина сидят на скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijas vēsturē lielākā indeksācija: oktobrī palielināsies pensijas

Invaliditātes pensijas mērķis ir garantēt cilvēkam ienākumus sociālā riska – invaliditātes – gadījumā, norāda Jansons. Minimālais invaliditātes pensijas apmērs Latvijā sastāda no 64,03 līdz 102,45 eiro mēnesī atkarībā no grupas. Invalīdiem kopš bērnības minimālais pensijas apmērs sastāda no 106,72 līdz 170,75 eiro.

Latvijas valdība plāno palielināt sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem līdz 80 eiro, savukārt invalīdiem kopš bērnības – līdz 122,69 eiro. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra palielinājums palielinās arī minimālo invaliditātes pensijas apmēru, taču, pēc tiesībsarga domām, ar to nepietiek.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas 2015. gadā veikto pētījumu, ikmēneša budžets, kurš nepieciešams veselīgam uzturam Latvijā, sastāda 153 eiro uz vienu cilvēku. Tādējādi, valsts minimālās invaliditātes pensijas apmērs nespēj nodrošināt pat pienācīgu uzturu.

"Sanāk tā, ka cilvēkam ar invaliditāti gandrīz katru mēnesi ir jārisina budžeta dilemma, kurus izdevumus šomēnes segt - pirkt ēdienu vai nepieciešamos medikamentus, apmaksāt komunālos maksājumus, bet tad nomirt badā vai beigt savu eksistenci zāļu dārdzības dēļ," paziņoja Jansons.

Tiesībsarga aktivitāte

Iepriekš tiesībsargs nosūtījis valdībai četrus pirmstiesas brīdinājumus, kuros viņš pieprasījis palielinās minimālās pensijas līmeni līdz apmēram, kurš atbilst Satversmei, kura katram garantē cienīgu dzīves līmeni.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Saeima atteicās segt pensiju piegādi 80 gadu sasniegušajiem un invalīdiem

Šobrīd, saskaņā ar Biroja aprēķiniem, minimālais pensijas apmērs valstī sastāda no 70,43 līdz 108,85 eiro mēnesī. Pensiju minimālā apmērā valstī saņem 64 004 cilvēki, jeb 14,3% no visiem pensionāriem.

Saskaņā ar Pasaules Bankas aprēķiniem, absolūtais nabadzības līmenis pasaulē 2015. gadā sastādīja 1,90 ASV dolāru (1,67 eiro) dienā.

"Acīmredzot, valsts uzskata, ka, ja minimālais vecuma pensijas apmērs par nepilnu eiro pārsniedz absolūto nabadzības līmeni, tad Latviju var uzskatīt par sociāli atbildīgu valsti. Diezgan neparasta Saeimā nospraustās valsts sociālās atbildības izpratne," komentē skaitļus Jansons.

Tāpat tiesībsargs 1. oktobrī iesniedza prasību Satversmes tiesā sakarā ar garantētā minimālā ienākuma līmeņa neatbilstību Satversmes principiem. Jansons iesniedza prasību dienā, kad valdība atbalstīja noteikumu grozījumus par garantētā minimālā ienākuma līmeni, saskaņā ar kuriem no nākamā gada tā apmērs paaugstinās no esošajiem 53 līdz 64 eiro.

Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Latvija nav Īrija: kas pensionāriem par naudu, tas ierēdņiem – par brīvu

Tiesībsargs tiesā apstrīdējis valdības noteikumu par garantētā minimālā ienākuma līmeņa atbilstību Satversmei, tostarp 1. punktam ("Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika" un 109. punktam ("Ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos").

"Pienākums nodrošināt cilvēka cienīgu dzīves līmeni visupirms ietver sevī valsts pienākumu nodrošināt sociālo palīdzību. Sociālai palīdzībai jābūt tādai, kas nodrošina vismaz cilvēka cienīgas eksistences minimālos priekšnoteikumus. Absolūtais minimums būtu pārtika, apģērbs, mājoklis un medicīniskā palīdzība, kas nepieciešami elementārai izdzīvošanas garantēšanai jebkuram cilvēkam. Pie šī minimuma būtu pieskaitāma arī pamatizglītības nodrošināšana. Taču ar cilvēka cienīgas eksistences minimālajiem priekšnoteikumiem nedrīkst saprast apstākļus, kas nepieciešami tikai "kailai izdzīvošanai"," teikts tiesībsarga paziņojumā.

Ziņu lente
0