Masveida putnu bojāeja Latvijā: iedzīvotājus lūdz aizdekorēt dzīvokļu logus

© Sputnik / Sergey MelkonovЖелтая трясогузка - птица года в Латвии в 2017 году
Желтая трясогузка - птица года в Латвии в 2017 году - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Putnu rudens migrācijas periodā ornitologi sniedz padomus Latvijas iedzīvotājiem, kā novērst putnu nāves gadījumus.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Liepājā simtiem zeltgalvīšu gājuši bojā migrācijas laikā, atsitoties pret dzīvojamo namu stikliem, vēsta Press.lv, atsaucoties uz Latvijas Vides aizsardzības pārvaldi.

Putnu rudens migrācija uz dienvidiem caur piejūras valstīm šobrīd ir pašā zenītā. Daudziem putnu pasaules pārstāvjiem – tas ir ilgs un sarežģīts ceļš, un ne visi nonāk līdz galamērķim.

Ornitologi skaidro, ka bieži vien par mazo putnu nāves iemeslu kļūst namu lielie logi: putni neuztver stiklu kā šķērsli un ietriecas tajā lielā ātrumā. Līdz ar to speciālisti vēršas pie visiem Latvijas iedzīvotājiem ar lūgumu aplīmēt savus logu ar trafareta lapām vai aizdekorēt tos jebkādā citā veidā.

2018. gadā Latvijā tika iesākts apkārtējās vides stāvokļa monitoringa un kontroles veicināšanas projekts. Septiņus miljonus eiro vērtā projekta ietvaros ir pilnveidotas ūdens, zemes un bioloģiskās daudzveidības monitoringa programmas un uzlabota tehniskā bāze.

Tādējādi tika nodrošinātas ES direktīvām atbilstošas iekšzemes un jūras ūdeņu stāvokļa, latvāņu izplatības, putnu un sikspārņu migrācijas ceļu monitoringa programmas.

Tāpat projekta ietvaros tika veikta trīs nacionālās nozīmes informācijas centru telpu un iekārtu modernizācija – Botāniskajā dārzā, Latvijas Dabas muzejā un Rīgas zoodārzā.

Ziņu lente
0