Pimenovs aicina Pabriku demisionēt pēc izteikumiem par SS leģionāriem

© Sputnik / IGOR MEIDENКружки на на нацистской ярмарке в Валге
Кружки на на нацистской ярмарке в Валге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministra izteikumi par latviešu leģionāriem diskreditē Latviju Eiropā un pasaulē, uzskata "Saskaņas" deputāts Igors Pimenovs.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Saeimas deputāts Igors Pimenovs ("Saskaņa") aicināja aizsardzības ministru Arti Pabriku ("Attīstībai/Par!") atkāpties no amata pēc viņa izteikumiem par Waffen SS leģionāriem.

Aizvadītajā nedēļā Pabriks piedalījās piemiņas pasākumos, kas bija veltīti Mores kauju 75. gadskārtai – to gaitā 1994. gadā latviešu SS leģiona 19. divīzija pretojās Sarkanās armijas virzībai uz Rīgu. Uzstājoties latviešu leģionāru brāļu kapos, Pabriks nosauca viņus par "latviešu tautas un valsts lepnumu".

Pimenovs uzskata, ka Pabrika rīcība ir pelnījusi nosodījumu.

"Tā nav karā kritušu karavīru godāšana. Tā ir Vācijas armijas karadarbības slavēšana, pret kuru cīnījās antihitleriskā koalīcija. Vācijas agresiju nosodīja Nirnbergas starptautiskais kara tribunāls. Citētie izteikumi neatbilst postenim, ko ieņem Eiropas Savienības valsts aizsardzības ministrs. Tie diskreditē Latviju Eiropā un pasaulē. Tas ir nepieņemami. Ministram Pabrikam ir jāatkāpjas no posteņa," Pimenovs norādīja savā lapā Facebook.

Nacistiskās Vācijas vadība nodibināja latviešu SS leģionu Otrā pasaules kara laikā okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. Heinriha Himlera pavēle no 1943. gada 24. marta definēja: "latviešu leģions" ir vispārējs nosaukums latviešiem, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus. 1944. gada 16. martā leģiona vienības tikās kaujā ar Sarkano armiju Veļikajas upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Šī iemesla dēļ leģionāru diena tiek svinēta 16. martā.

Директор фонда Историческая память, научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков - Sputnik Latvija
Djukovs: Pabrika runa par latviešu SS leģionāriem – par traku pat Latvijā

Nirnbergas procesā – tiesā pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem SS līdz ar SD, gestapo un nacionālsociālistisko vācu partiju tika atzīta par noziedzīgu organizāciju. Tāpat par noziegumu pret cilvēci tika atzīta koncentrācijas nometņu izveide, ko citu starpā veidoja arī SS spēki.

Aizvadītajā nedēļā KF Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret Latvijas politiķi, bijušo SS leģionāru Visvaldi Lāci pēc panta par nacisma reabilitāciju. IK darbinieku uzmanību piesaistījusi Lāča grāmata "Latviešu leģions patiesības gaismā", kas pirms diviem gadiem tika atkārtoti izdota Rīgā. Tajā autors attaisno hitleriešu soda operāciju aktivitāti Otrā pasaules kara laikā okupētajās Baltkrievijas teritorijās, kā arī Pleskavas, Ļeņingradas un Novgorodas apgabalā.


Ziņu lente
0