"Viņš ir nevainīgs": kādēļ bankas draudi Burakam ir pielīdzināmi spīdzināšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет в защиту Олега Бурака у здания суда в Риге
Пикет в защиту Олега Бурака у здания суда в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja banka konfiscēs viltus spiega Oļega Buraka līdzekļus, kuri bija atlikti dēla operācijai, varētu būt nepieciešami gadi, lai tos atgrieztu tiesas ceļā.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Luminor bankas ultimātu Oļegam Burakam, kuru apsūdz spiegošanā Krievijas labā, var pielīdzināt spīdzināšanai, paziņoja Sputnik Latvija intervijā advokāte Imma Jansone.

Luminor banka nolēmusi izbeigt attiecības ar Oļegu Buraku vienpusējā kārtībā – privātbankām ir tiesības to darīt. Taču problēma tajā, ka diviem Buraka kontiem šajā bankā, kur viņš atlika naudu operācijai dēlam ar invaliditāti, uzlikts arests, jo šie līdzekļi, saskaņā ar apsūdzības versiju, ir saņemti noziedzīgā ceļā. Neraugoties uz to, ka apsūdzētais nevar pārvaldīt naudu, Luminor piedāvā viņam pārskaitīt līdzekļus citā kontā.

Jansone norādīja, ka, ja tas netiks izdarīts, banka piemēros soda sankcijas – pieprasīs soda naudu un slēgs kontu. Taču nav skaidrs, kāda būs šī soda nauda un vai banka neizdomās ieturēt visus Buraka līdzekļus. Pie Jansones iepriekš vērsās kāda ukraiņu firma, kura neslēdza kontu pēc tādas pašas bankas norādes un beigās samaksāja soda naudā 25 tūkstošus eiro.

"Burakam ir izvirzītas neizpildāmas prasības: viņš sēž cietumā un viņam šajā situācija neviens neatvērs citu kontu. Taču pats galvenais ir tas, ka kontam ir uzlikts arests, tādēļ naudu pārskaitīt nav iespējams," uzsvēra Jansone.

Advokāte vērsusies visās atbildīgajās struktūrās, lai paskaidrotu radušās situācijas bezizeju. Ja lieta beigsies ar Buraka notiesāšanu, iznāk, ka banka konfiscē naudu, kas pieder valstij. Ja apsūdzētais tiks attaisnots, tas nozīmē, ka tā būs nelikumīga viņa līdzekļu atņemšana.

Банк Luminor - Sputnik Latvija
Oļegam Burakam draud naudas zaudēšana, kas tika atlikta dēla-invalīda operācijai

Jansone atgādināja, ka, saskaņā ar Eiropas regulu, katram ES iedzīvotājam ir tiesības uz vienu norēķinu kontu, taču kā lai garantē šīs tiesības, ja bankas ir privātas, neviens nevar saprast. Tieši tāpat banka lauza līgumu ar žurnālistu Juriju Aleksejevu, pret kuru tika ierosināta lieta par "darbību, kas virzīta pret Latviju". Taču Aleksejevs atrodas brīvībā un var atvērt kontu, piemēram, Lietuvā.

Savukārt Oļegam Burakam situācija ir un paliek bezizejā.

"Iepazīstoties ar lietas materiāliem, es uzskatu, ka viņš ir nevainīgs. Vismaz tajā, kas attiecas uz spiegošanu.

Ja bankas vainas dēļ līdzekļi pazudīs, nāksies iet šo baiso garo ceļu: vērsties tiesā ar prasību par naudas atgriešanu. Process var aizņemt gadus: vietējās instancēs izskatīšana var ilgt līdz četriem gadiem, Eiropas instancēs – septiņus. Tad arī skaitiet.

Es uzskatu, ka tas ir visu iespējamo tiesību pārkāpums, un šāds jautājuma uzstādījums skan kā drauds. Tā kā cilvēks nevar neko izdarīt, lai izvairītos no negatīvām sekām, manuprāt, tas ir pielīdzinām spīdzināšanai," secina Jansone.

Pensionēto IeM virsnieku-leitnantu Oļegu Buraku Valsts drošības dienests arestēja pērnā gada rudenī. Viņam tika izvirzīta apsūdzība pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem, taču galvenā un vissmagākā – apsūdzība spiegošanā Krievija labā. Patlaban notiek tiesas sēdes, Buraks neatzīst sevi par vainīgu spiegošanā. Spriedums gaidāms šī gada beigās vai arī nākamā gada sākumā.

Ziņu lente
0