Tas pazemos krievus: "Saskaņa" uzskata NA ideju par bērnudārziem par provokāciju

© Pixabay / grey_beardДети и воспитатели в детском саду
Дети и воспитатели в детском саду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Šauro partijas interešu" dēļ politiķi grasās spert soļus, kuri ilgtermiņā valstij dārgi izmaksās, paziņoja "Saskaņā", komentējot pilnu izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Ideja par izglītības pāreju Latvijā visos līmeņos uz mācībām valsts valodā ir destruktīva un provokatīva, uzskata partijā "Saskaņa".

"Mēs viennozīmīgi atbalstām nostādni, ka izglītības sistēmai ir jāveicina latviešu valodas kvalitatīva apguve visos izglītības līmeņos. Mēs kategoriski nepiekrītam, ka šo mērķi var sasniegt, liedzot mazākumtautībām piederīgām personām mācības dzimtajā valodā, nu jau attiecinot šo ierobežojumu uz bērnudārzu mazuļiem," paziņoja partijā.

Pēc "Saskaņas" domām, izglītības pāreja uz mācībām latviešu valodu, sākot no bērnudārza, ilgtermiņa perspektīvā valstij dārgi izmaksāšot.

"Nespējot rast risinājumus iedzīvotāju labklājības pieaugumam, veselības aprūpes glābšanai no arvien smagākas krīzes, valdošie Latvijas iedzīvotājus šķel un nostāda vienu pret otru," uzskata "Saskaņā".

Politiķi uzsver nepieciešamību ievērot Vispārīgo nacionālo minoritāšu aizsardzības konvenciju un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas rekomendācijas. Tajās norādīts, ka pirmajiem mācību gadiem ir izšķiroša nozīme bērna attīstībā. "Saskaņā ar pētījumiem izglītības jomā, bērna dzimtā valoda ir ideāls apmācības līdzeklis pirmsskolas periodā un bērnudārzā. Valstīm iespēju robežās jārada apstākļi, kuri sniedz vecākiem šādu izvēles iespēju," teikts rekomendācijās.

Partijā uzskata, ka lēmums pārvest visu izglītību uz mācībām valsts valodā būs atkāpšanās no Eiropas vērtībām, kā arī trieciens nacionālo minoritāšu kultūras identitātei, kas "viņus pazemos, vairos nestabilitāti un nesaskaņu sabiedrībā".

Uzbrukums bērnudārziem

2018. gadā valstī tika pieņemts jaunais Izglītības likums, kas paredz: jau 2020. gadā visa vidējā izglītība tiks pārvesta uz latviešu valodu. Bērnudārzu latviskošana jau norit. Pērn virkne mazākumtautību bērnudārzu saņēma ieteikumus palielināt latviešu valodas lietojumu saziņā ar bērniem.

Дети - Sputnik Latvija
KF vēstniecība kritizē Latvijas varasiestādes par pilsoņu dalīšanu "savējos" un "svešajos"

Latvijas Cilvēktiesību komiteja uzskata, ka šī situācija diskriminē mazākumtautības un vērsās ar sūdzību Satversmes tiesā.

Vecāki, kuri jau saskārušies ar jaunajām vēsmām, konstatēja, ka ierobežojumi dzimtās valodas lietojumā nopietni kaitē viņu bērniem.

Krievija ļoti negatīvi novērtēja pirmskolas mācību iestāžu pāreju uz latviešu valodu. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka tā neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība EDSO, komentējot nacionālistu plānus, pavēstīja, ka krievu valodas izspiešana no pirmskolas izglītības neatbilst EDSO principiem un valsts likumiem - Latvijas Satversmes 91. pantā teikts, ka "visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas". Satversmes 114. pants paredz, ka "personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību".

Ziņu lente
0