Indieši publicē YouTube padomus, kā iekārtoties kebabnīcās darbā Latvijā

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasИностранные студенты во время лекции на кафедре паталогической анатомии имени академика А.И. Струкова
Иностранные студенты во время лекции на кафедре паталогической анатомии имени академика А.И. Струкова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi ārvalstu studenti Latvijā ierodas nevis studiju, bet darba dēļ – YouTube pat publicēti ieraksti ar padomiem, kā vieglāk nokļūt Baltijas valstī.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Latvijā strauji aug "viltus" studentu skaits – trešo valstu pilsoņi saņem atbilstošas vīzas "piesegumam", viņu īstais mērķis ir darbs. Šī iemesla dēļ Latvijas vēstniecības noteiks stingrākus studentu atlases kritērijus, bet augstskolas stingri sekos ārvalstu studentu apmeklējumam un sekmēm. Īpaši liels ir studentu skaits no Indijas, vēsta Skaties.lv, atsaucoties uz LNT Ziņām.

Осенняя Рига - Sputnik Latvija
Kas vēl Latvijā runā 10 valodās: ēdināšanas nozare priecājas par strādniekiem no Indijas

Lai saņemtu vīzu studijām, daļa indiešu vilto pases un atestātus, uz vīzas intervijām Latvijas vēstniecībā Indijā sūta sev līdzīgus cilvēkus, kas spēj runāt angliski. Šogad Latvijas vēstniecība Ņūdeli noraidījusi vairāk nekā 400 studiju vīzu pieteikumu.

"Mēs savā pusē esam uzsākuši jaunu praksi – esam piesaistījuši īpašu aģentūru, kas pārbauda iesniegto dokumentu autentiskumu, jo bieži vien ir diplomu un citu dokumentu viltojumi. Esam noķēruši ne tikai viltotus diplomus, bet esam atraduši arī pat neeksistējošu augstskolu ar neeksistējošiem diplomiem," pastāstīja Latvijas vēstnieks Indijā Artis Bērtulis.

Arī daļa Latvijas augstskolu un universitāšu šim studiju gadam pastiprinājusi atlases kritērijus.

"Visi pretendenti, kas ir nokārtojuši iestājeksāmenus tiek papildus intervēti gan uz motivāciju un valodas zināšanu. Tos, kas stājas IT programmā (..) mēs viņus vēl papildus izaicinām uz kādu matemātisku uzdevumu intervijas laikā, ļoti vienkāršu, 3. klases līmeņa, vai spēj to atrisināt pāris sekundēs. Tur gan ir daudz brīnumu. Līdz ar to saprotam, ka notiek kādas krāpšanās," atklāja biznesa augstskolas "Turība" prorektors Imants Bergs.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Kebabs iestrēgst rīklē: ēstuves Rīgā vēl joprojām nesaprot latviešu valodu

Tieši vēlme strādāt Latvijā, nevis studēt ir patiesais ieceļošanas mērķis. Saņemot attiecīgo informāciju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) ir tiesības anulēt studentu vīzu. Piemēram, no šī gada sākumā vien no izsniegtajām 1111 studēšanas vīzām anulētas 674.

Viens no ārvalstu studentu uzņemšanas pretiniekiem, Jānis Dombrava jau atsaucies uz informāciju par studentu dokumentu un sekmju stingrāku kontroli.

"Kad uz šo problēmu norādīju pirms gada, tad daudzi neizglītoti cilvēki kritizēja mani. Pakāpeniski fakti nāk gaismā, kuri atklāj, cik nopietna ir šī problēma. Izmantojot robus Imigrācijas likumā, Latvijā mēģina iekļūt tūkstošiem viltus studenti no trešajām valstīm, Dombrava uzrakstīja Twitter.

Patlaban tiek apspriesti grozījumi, kuri paredz atļauju trešo valstu studentiem strādāt pilnu slodzi, ja viņi to vēlas. Patlaban viņiem ļauts strādāt tikai 20 stundas nedēļā. Pirmajā lasījumā deputāti konceptuāli atbalstīja grozījumus. Pret iniciatīvu iebilda Nacionālās apvienības pārstāvji, taču uzņēmēji vēlas atvieglot migrantu, arī studentu atvieglotu pieņemšanu darbā.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Dombrava triumfē: Rīgā apturēta divu kebabnīcu darbība

Latvijas augstskolu asociācija iebilst pret Saeimā iesniegtajiem grozījumiem, kuri ļauj ārvalstu studentiem strādāt ar pilnu slodzi. Asociācija uzskata, ka tie kļūtu par papildu signālu: trešo valstu pilsoņi var saņemt darbu ES, aizbildinoties ar studijām. Jau tagad YouTube atrodami ieraksti par to, kā indiešiem nokļūt Latvijā.

"Tas, ko mēs drīzāk gribētu - lai Latvijas augstskolu absolventi, kas ir trešo valstu pilsoņi, varētu dabūt darba atļaujas ļoti atvieglotā kārtībā, jo tie cilvēki šeit ir gadiem nodzīvojuši, integrējušies, un mēs paturētu izglītotus speciālistus," norādīja biznesa augstskolas "Turība" prorektors Imants Bergs.

Ziņu lente
0