Viņķele par mediķu algu palielinājumu: nevajadzēja solīt

© DG EMPL / Kaspars Garda / Ilze Viņķele, Minister of WelfareЭкс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле
Экс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Ilze Viņķele vaino situācijā ar mediķu algām pagājušo Saeimas sasaukumu, kurš pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansējuma likumā.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Ar lēmumu piešķirt medicīnai papildus tikai 50 miljonus eiro, valdība piemānījusi daudzu nozarē strādājušo cerības, atzina veselības ministre Ilze Viņķele LTV raidījumā "Rīta panorāma".

"Diemžēl pagājušajā gadā Saeima neieklausoties Finanšu ministrijas brīdinājumos par ierobežojumiem, kas attiecas uz valsts budžeta rāmi, atbalstīja lēmumu par mediķu algu palielinājumu. Šajā stāstā pats sāpīgākais ir fakts, ka, zinot par solījumu neizpildīšanu, parlaments to atbalstīja," pateica Viņķele.

Ministre piebilda, ka ir gatava "izcīnīt" papildu 10 miljonus eiro, taču tie būs novirzīti nevis algu celšanai, bet gan medicīnas iestāžu zaudējumu segšanai.

Pagājušajā nedēļā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par 192,4 miljonu eiro sadalīšanu ministriju un neatkarīgo iestāžu nākamā gada prioritārajiem pasākumiem. Veselības ministrijas prioritātēm, tostarp medicīnas darbinieku algu palielinājuma nodrošināšanai, nākamgad ieplānoti 50 miljoni eiro.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: lai taupītu, vajadzīgas finanses

Pērnā gada decembrī Saeima pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansējuma likumā, saskaņā ar kuriem valdībai ir jāatrod līdzekļi mediķu algu palielinājumam par 20% tuvāko trīs gadu laikā. Taču jau 2019. gada februārī Viņķele paskaidroja, ka valdības sacīto ir pārpratuši – šogad par 20% pieaugs nevis visu mediķu algas, bet gan tikai zemākās.

Valdības sociālie partneri jau iepriekš pauduši neapmierinātību saistībā ar budžeta prioritātēm. Taču pēc Ministru kabineta lēmuma Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) uzdevusi tās sastāvā esošajām organizācijām tuvākajā laikā sagatavot viedokļu un piedāvājumus par iespējamām protesta akcijām.

Tāpat LVSADA padomes sēdē izskanēja piedāvājums pieprasīt Viņķeles demisiju un Saeimas atlaišanu. Sēdes dalībnieki bija sašutuši par to, ka parastiem cilvēkiem Latvijā ir pienākums ievērot likumus, savukārt augstākās amatpersonas var atļauties to nedarīt.

Arodbiedrības padome nolēmusi, ka nevar atbalstīt budžetu, kurā ir pārkāptas Veselības aprūpes finansēšanas likuma normas.

Ziņu lente
0