Gilis: Dombrava neatšķir pieminekli un kebabnīcas, nelatviskais – iznīcināt

© из личного архива автораГилис Вадим
Гилис Вадим - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas deputāta Jāņa Dombravas ksenofobija aizgājusi tik tālu, ka viņam vairs nav svarīgi – vai tā ir kebabnīca ar pakistāniešiem vai piemineklis ar krieviem, paziņoja politologs un publicists Vadims Gilis.

RĪGA, 17. septembris – Sputnik. Ar savu nepatiku pret kebabnīcām pazīstamais Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava paziņoja, ka līgums ar Krieviju it kā neaizsargājot pieminekli Atbrīvotājiem Rīgā. Pēc Dombravas sacītā, viņš esot izpētījis visus dokumentus un uzskata, ka pieminekli drīkst demontēt vai pārnest.

Dombravas ksenofobija aizgājusi tik tālu, ka viņam nav svarīgi – vai tā ir kebabnīca ar pakistāniešiem vai piemineklis ar krieviem, paziņoja Sputnik Latvija politologs un publicists Vadims Gilis.

"Šim censonim ir absolūti vienalga – kebabnīca vai piemineklis Atbrīvotājiem. Tā ir tāda alu cilvēku ideoloģija, kad viss nelatviskais Dombravam ir nāvei līdzīgs. No turienes arī nāk šāda attieksme," konstatēja Gilis.

Politologs atgādināja, ka Rēzeknē ir piemineklis, kuru tautā dēvē par "pieminekli Aļošam".

Vietējā domē nacionālistu praktiski nav, viņus šeit īpaši neatbalsta. Tādēļ viņi neko nevar izdarīt ar "Aļošu". Un Rīgā tas skaļāk skan – priekš kam viņiem nodarboties ar sīkumiem, kad var uzbrukt kaut kam grandiozam, spriež Gilis.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Dombrava apskauda krievus un atmaskoja telekanāla Ren Baltija raidījumu

Latvijas ĀM iepriekš apziņoja, ka pieminekli kategoriski nedrīkst nojaukt bez Krievijas piekrišanas, jo to aizsargā 1994. gada 13. janvāra starptautiskais līgums – Par memoriālo būvju saglabāšanu, apkopšanu un labiekārtošanu.

Latvijas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija pagājušajā nedēļā nolēma atstāt pieminekli Atbrīvotājiem Rīgas Uzvaras parkā, papildinot to ar uzrakstiem, "kuri stāstītu gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tūristiem par visiem vēstures sarežģījumiem". Kāda tieši informācija būs uz informācijas stendiem, nav zināms.

Piemineklis Rīgas Atbrīvotājiem parādījās Latvijas galvaspilsētā 1985. gadā. Ik gadus 9. maijā pie monumenta pulcējas līdz pat 200 tūkstošiem cilvēku, lai nosvinētu Uzvaras dienu.

Ziņu lente
0