Burovs paskaidroja, kādēļ no Rīgas nav izvesti 10% atkritumu un kādas būs cenas

© Sputnik/ Vladimir FedorenkoПолигон промышленных отходов
Полигон промышленных отходов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Oļegs Burovs pastāstīja, kāpēc nav jābaidās no vārda "monopols" un uz kādu minimālo termiņu ir jēga noslēgt līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Latvijas galvaspilsētā.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Rīgā jābūt vienam sadzīves atkritumu apsaimniekošanas operatoram, no jauna uzsvēra Rīgas mērs Oļegs Burovs LNT intervijā.

Tendera rezultātā no 15. septembra atkritumu izvešana bija jānodrošina kompānijai "Tīrīga", taču Konkurences padome uz laiku bloķējusi šo darījumu. Tuvāko trīs mēnešu laikā, kamēr Rīgas dome mēģinās panākt, lai līgums ar "Tīrīga" paliek spēkā, atkritumus izvedīs trīs no četriem uzņēmumiem, kuri nodarbojās ar to līdz šim.

"Nevajadzētu baidīties izmantot vārdu "monopols", ja ir atrunāts, ka cena ir viena uz 20 gadiem," paziņoja Rīgas mērs.

Burovs pastāstīja, ka šobrīd nav izvesti aptuveni 10% atkritumu, taču galvenokārt tas ir saistīts ar to, ka jaunie operatori rajonos, kurus iepriekš apkalpojusi kompānija "Pilsētvides serviss", kļūdījās maršrutos, nezināja daudzdzīvokļu namu kodus un tā tālāk.

"Turpmākie trīs mēneši rīdziniekiem būs bez izmaiņām – vecās cenas, nevajadzēs pārslēgt līgumus. Tas ir tikai tāpēc, ka pēdējā brīdī pēc diskusijām tika ieviesta ārkārtas situācija," uzsvēra Rīgas mērs.

Pats Burovs ir pārliecināts, ka galvaspilsētā jābūt vienam atkritumu izvešanas operatoram, taču "spēles noteikumiem vajadzētu būt ļoti zināmiem".

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš apsūdz Rīgas domi nekaunībā atkritumu skandāla dēļ

"Varbūt var domāt par diviem operatoriem – par Pārdaugavas vienu un otru krastu, bet tiem spēles noteikumiem vajadzētu būt vienādiem, un to visu izdarīt būs diezgan grūti. Es domāju, viens operators, bet spēles noteikumi ir ļoti stingri. Varbūt ne 20 gadi, varbūt 15 gadi," pastāstīja Burovs.

Ja runā par īsāku termiņa līgumu – 10 gadiem, Burovs uzskata, ka tādā gadījumā būtu ļoti grūti cerēt, ka jaunais investors ieguldīs ap 100 miljoniem eiro.

"Tad viņam vajadzētu ļoti ievērojami pacelt šo cenu, ja iegulda naudu – 100 miljonus eiro par 10 gadiem. Es domāju, 15 gadi – tas ir runājams jautājums."

Tiesvedība varētu noslēgties trīs mēnešu laikā – tad arī kļūs zināms, kas apkalpos atkritumus Rīgā.

Ziņu lente
0