Nodot pudeles: Saeima izskatīs petīciju par taras depozītu

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzās valstīs ieviestā iepakojuma depozīta sistēma ļauj nodot vien 3-4 taras veidus: stikla pudeles, metāla bundžas un PET pudeles.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Piedāvājums nodot pārstrādei dažādus iepakojuma veidus par atlīdzību kopš jūnija sākuma portālā Manabalss.lv savācis vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu un tiks iesniegts Saeimā.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Eksperts prognozē lielus zaudējumus taras depozīta sistēmai

Petīcijas autors uzstājas par taras depozīta sistēmas pilnveidošanu, kas paredz iespēju pret atlīdzību nodot dažādus iepakojuma veidus (tostarp piena vai sulas pakas, šampūna pudeles, stikla burkas u.c.), nevis tikai konkrētas pudeles.

"Socioloģiskās aptaujas norāda, ka sabiedrība ir ieinteresēta pārstrādei nodot daudzveidīga iepakojuma veidus. Uzskatām, ka Latvijā ieviešamā depozīta sistēma ir jāplāno kompleksi un izmantojot jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, mākslīgo intelektu, kas atpazīst iepakojuma veidu. Šādi sabiedrībai tiks nodrošināta mūsdienīga, tālredzīga, maksimāli efektīva un ekonomiski pamatota depozīta sistēma," teikts petīcijā.

Tradicionālā depozīta sistēma ļaus nodot pārstrādei vien ap 2% no visa atkritumu apjoma, atgādina petīcijas autors, kas var novest pie sodiem par ES uzstādīto mērķu neizpildi. Par piemēru te var kalpot kaimiņu Igaunijas pieredze, kur taras sistēma jau strādā.

"Igaunijā situācija ar atkritumu apsaimniekošanu joprojām ir apgrūtināta, un ES jau ir brīdinājusi valsti par iespējamo sodu līdz pat 100 milj. eiro, jo var netikt izpildīts ES noteiktais mērķis - līdz 2020. gadam pārstrādāt 50% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Arī Latvijai šie ES mērķi ir saistoši, un pārdomātas, iespējami efektīvas depozīta sistēmas ieviešana ir būtisks priekšnosacījums mērķu sasniegšanai – līdz 2030. gadam mums jāspēj pārstrādāt 70% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu. Ticam, ka, jau tagad pieņemot lēmumu par paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu, šo mērķi varēsim sasniegt, neriskējot ar iespējamām soda naudām," teikts petīcijā.

Мусор - Sputnik Latvija
Taras depozīta sistēmas dēļ paaugstināsies atkritumu izvešanas tarifi

Saeima divos lasījumos jau ir pieņēmusi depozīta sistēmas izveidošanas likumprojektu, trešais lasījums varētu notikt septembrī. Depozīta sistēmas ieviešana, saskaņā ar pieticīgākajiem aprēķiniem, izmaksās aptuveni 30 miljonus eiro.

Iepriekš Latvijas Tirgotāju asociācija noformulēja deviņus principus, kuri ir jāievēro, lai sistēma strādātu veiksmīgi. Viens no tiem – iepakojumu daudzveidība, kurus iespējams atgriezt. Daudzās valstīs jau šobrīd ieviestā iepakojuma depozīta sistēma ļauj nodot vien 3-4 taras veidus: stikla pudeles, metāla bundžas un PET pudeles.

Ziņu lente
0