Nepieejamā medicīna: iedzīvotājiem neļauj strādāt problēmas veselības aprūpes sistēmā

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестра везет пациента на каталке
Медсестра везет пациента на каталке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četri no pieciem valsts iedzīvotājiem uzsvēra, ka ir visai grūti savlaicīgi saņemt ārsta bezmaksas konsultāciju vai medicīnisko izmeklēšanu.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Bezmaksas veselības aprūpes jomā Latvijā joprojām saglabājas sarežģīta situācija, - par to liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS jaunās aptaujas rezultāti. 2019.gada augustā veiktās aptaujas rezultātus publicējis centra direktors Arnis Kaktiņš Twitter.

Lielākā daļa aptaujāto (81%) uzskata, ka valstī ir sarežģīti nepieciešamības gadījumā saņemt pamata veselības aprūpes pakalpojumus – izmeklēšanu un ārsta konsultācijas: 54,7% respondentu uzskata, ka tas drīzāk ir grūti, bet vairāk nekā ceturtā daļa (26,1%) ir pārliecināti, ka tas ir ļoti grūti.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Kas saņems naudu: valdība apspriedīs budžeta prioritātes

Tikai 14,4% respondentu pavēstīja, ka valstī iespējams ātri un bez īpašām grūtībām saņemt veselības aprūpes pakalpojumus.

Vairāk nekā puse iedzīvotāju (57,7%) dažu pēdējo gadu laikā nokļuvuši situācijā, kurā nav varējuši saņemt kādu veselības aprūpes pakalpojumu, ko daļēji vai pilnībā apmaksā valsts, tik ātri, cik tas bija nepieciešams: 38,4% respondentu paziņoja, ka tas bija saistīts ar garām rindām, bet 19,3% norādīja uz lielajiem izdevumiem.

Tikai 44% respondentu pēdējos gados nav saskārušies ar tamlīdzīgām grūtībām.

​Arnis Kaktiņš atklāja, ka starp tiem, kuri nav varējuši laikus saņemt bezmaksas vai daēji apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus, gandrīz divas trešdaļas (64%) nolēmuši izmantot maksas pakalpojumus. Viņu vidū 83% seguši izdevumus uz savu vai ģimenes uzkrājumu rēķina, bet 16,1% bija spiesti naudu aizņemties.

Ceturtajai daļai respondentu (26%) veselības problēmas ieilgušas, jo nav bijis iespējams savlaicīgi saņemt nepieciešamo ārsta konsultāciju vai izmeklēšanu, tāpēc viņi bijuši spiesti ilgāk kavēt darbu slimības dēļ. Vēl vairāk, 9,6% šāda situācija pēdējos gados radusies vairākkārt.

​Iepriekš vēstīts, ka nākamgad mediķu algu palielināšanai budžetā paredzēti 50 miljoni eiro nepieciešamo 119,7 milj. vietā. Veselības ministre Ilze Viņķele paskaidroja, ka viņa varot "kaut uz galvas stāvēt", atgādinot, kādas ir valdības saistības mediķu priekšā, taču esot ļoti grūti panākt kompromisu.

Ziņu lente
0