Rīgā izsludināts ārkārtas stāvokļa režīms

CC0 / pixabay / Мусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības rīkojums liek Rīgas domei vienoties ar uzņēmumiem, kuri apstiprinājuši savu gatavību sniegt atkritumu izvešanas pakalpojumu Rīgā, par pakalpojumu turpināšanu no 15. septembra.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Valdība atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto lēmuma projektu par ārkārtas situācijas izsludināšanu Rīgas atkritumu apsaimniekošanā, raksta Press.lv.

Valsts kancelejas juristi un Tieslietu ministrijas eksperti ieteica izsludināt ārkārtas situāciju kā vienīgo pareizo lēmumu.

Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
"Parādīsim atšķirību starp atkritumu maisu un rīdzinieku": pie Rātsnama rīkos piketu

Projektu atbalstīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība), labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") un finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

Pret uzstājās Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji – tieslietu ministrs Jānis Bordāns, satiksmes ministrs Tālis Linkaits un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Sēdē nepiedalījās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība"), ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks un veselības ministre Ilze Viņķele (abi no "Attīstībai/Par!").

Valdības rīkojums liek Rīgas domei vienoties ar uzņēmumiem, kuri apstiprinājuši savu gatavību sniegt atkritumu izvešanas pakalpojumu Rīgā, par pakalpojumu turpināšanu no 15. septembra.

Tāpat uzdots līdz 13. septembrim izsludināt un pabeigt pārrunu procedūru par atkritumu izvešanu Rīgas rajonos, kur uzņēmumi nav gatavi turpināt pakalpojumu sniegšanu. Runa ir par aptuveni 12% galvaspilsētas teritorijas. Prasības pretendentiem un procedūras rezultāti Rīgas domei jāsaskaņo ar VARAM.

Мусор - Sputnik Latvija
Burovs pastāstīja par centieniem izvairīties no atkritumu haosa galvaspilsētā

Līdz 13. septembrim domei jānosaka atkritumu izvešanas tarifs, kurš stāsies spēkā no 15. septembra, savukārt atkritumu izvešana jānodrošina neatkarīgi no tā, vei iedzīvotājiem ir vai nav noslēgts līgums ar uzņēmumiem. Līdz 10. oktobrim iedzīvotājiem ir jānoslēdz līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem, kuri tiks izvēlēti pārrunu procedūras rezultātā.

Valdības rīkojums paredz, ka par potenciālajiem zaudējumiem, kuri var tikt radīti fiziskajām un juridiskajām personām ārkārtas situācijas režīma laikā, atbildību nes Rīgas dome.

Visi četri līdzšinējie pakalpojumu sniedzēji snieguši atbildi lūgumam turpināt nodarboties ar atkritumu izvešanu galvaspilsētā. "Clean R" un "Eco Baltia vide", kuras nodrošina aptuveni 88% atkritumu izvešanas pakalpojumu galvaspilsētā, pauda gatavību turpināt sadarbību. "Lautus" paziņoja, ka mēģinās piesaistīt nepieciešamās investīcijas, taču Rīgas domei tiek prasīta garantija, ka Konkurences padomes lēmums būs obligāts ne vien Rīgas domei, bet arī gala patērētājiem – tiem, kas ražo atkritumus. "Pilsētvides serviss" neplāno turpināt darbu Rīgā.

Ziņu lente
0