Tiesa mudina Latvijas GTS operatoru pārkāpt Gazprom tiesības

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип компании "Газпром"
Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gazprom jau tā neizmanto balsstiesības Conexus, taču Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai ar to ir par maz; arī tiesa nenoticēja GTS operatora neatkarībai.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Administratīvā apgabaltiesa noraidīja Latvijas gāzes transporta tīkla operatora Conexus Baltic Grid iesniegumu par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) prasību netiesīgumu par Conexus sertifikāciju, vēsta Tvnet.lv. SPRK prasībām jābūt izpildītām līdz 2020. gada 1. janvārim, citādi GTS operatoram draud naudas sods.

Conexus vērsās SPRK 2018. gada 10. janvārī, lai saņemtu sertifikāciju vienota dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas sistēmas operatora statusā. Veicot novērtējumu, komisijas eksperti izlēma, ka Gazprom un finanšu investora Marguerite Gas I S.a.r.l. dalība Conexus ir pretrunā ar GTS operatora neatkarības prasībām, jo viņi vienlaikus ir arī "Latvijas Gāze" akcionāri. Tādēļ SPRK pieprasa, lai Conexus līdz šī gada beigām izdara tā, lai Gazprom un Marguerite Gas nebūtu iespējas īstenot tiešu vai netiešu kontroli pār GTS operatoru.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Inčukalns teju vai nav plīsis pa šuvēm: Latvija saskārusies ar jaunu situāciju

Pērnā gada novembrī Conexus apstrīdēja SPRK lēmumu, uzsverot, ka šis nosacījums adresēts kompānijas akcionāriem, savukārt pati tā nespējot to izpildīt, nepārkāpjot akcionāru tiesības. Nekādu juridisku ietekmes sviru uz akcionāriem Conexus rīcībā nav. GTS operatora pārstāvji uzsvēra, ka spiediens uz Gazprom un Marguerite Gas var kļūt par bīstamu signālu un izraisīt tiesu prasības pret Conexus.

Turklāt no 2018. gada sākuma uzņēmuma reglamentā iekļauts punkts, kurš aizliedz Gazprom izmantot balsstiesības. Krievijas holdingam ir tikai tiesības saņemt dividendes un uz likvidācijas kvotām.

Neraugoties uz to, Administratīvā apgabaltiesa 2. septembrī noraidīja GTS operatora sūdzību. Tam atkal noteikts divu mēnešu laikā rakstiskā veidā informēt SPRK par prasību izpildes gaitu.

Conexus var apstrīdēt šo lēmumu mēneša laikā Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Gazprom pieder 34,1% kompānijas akciju. Šī gada sākumā ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro apstiprināja, ka Latvija vēlētos izpirkt Conexus akcijas no Krievijas holdinga. Tiek izskatīti dažādi varianti, taču kompromiss pagaidām nav rasts.

Conexus vadītāja Zane Kotāne uzsver, ka pats GTS operators uzskata sevi par pilnībā neatkarīgu no Gazprom, taču tam neviens netic, kas apgrūtina kompānijas darbu.

Ziņu lente
0