Rīgā atkritumu krīzes dēļ grib izsludināt ārkārtas stāvokli

© Photo Valsts kancelejaМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piedāvā ierobežot Rīgas vietējo varasiestāžu tiesības un brīvības, lai izvairītos no atkritumu haosa.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce piedāvājis valdībai izsludināt ārkārtas stāvokli Rīgas pašvaldībā sakarā ar krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, tiek ziņots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) mājaslapā.

Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
Konkurences padome atstājusi Rīgu bez atkritumu izvešanas operatora

Vienlaikus Rīgas domei tiks uzdots līdz piektdienai organizēt pārrunu procedūru ar atkritumu izvešanas uzņēmumiem par šo pakalpojumu nodrošināšanu pēc 15. septembra.

"Lai nodrošinātu nepārtrauktu atkritumu izvešanu, neradītu haosu pakalpojuma sniegšanā un novērstu vides un iedzīvotāju veselības apdraudējumu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skrupulozi uzraudzīs Rīgas domes rīcību, uz laiku ieviešot īpašu regulējumu," paziņoja iestādē.

Rīgas domei būs pienākums nodrošināt, lai pārrunu procedūras rezultātā izvēlētie atkritumu izvešanas uzņēmumi, sākot ar 15. septembri, kad iepriekšējo operatoru līgumi zaudēs spēku, veiktu atkritumu izvešanu visā pašvaldības administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no tā, vai iedzīvotājiem ir vai nav līgumi ar jaunajiem pakalpojumu sniedzējiem. Rīdziniekiem tiks dots pārejas periods līdz 10. oktobrim jaunu līgumu noslēgšanai.

Turklāt domei jāgarantē, ka līdz līgumu noslēgšanai ar pārrunu procedūrā izvēlētiem atkritumu izvešanas uzņēmumiem maksa par šo pakalpojumu tiek piemērota atbilstoši faktiskajam izvesto atkritumu apjomam. Tarifs par atkritumu izvešanu jāapstiprina Rīgas domei.

Мусор - Sputnik Latvija
"Mamma Rēzeknē visu zināja": kā noslēdza līgumu par atkritumu izvešanu Rīgā

Tāpat VARAM norāda, ka domei nekavējoties jānodrošina iedzīvotājiem pieejama, objektīva un izsmeļoša informācija par to, kā turpmāk tiks īstenota atkritumu apsaimniekošana pilsētas administratīvajā teritorijā.

Ministrijā paziņoja, ka, neraugoties uz vairākkārtējiem pieprasījumiem, Rīgas dome joprojām nav sniegusi rīcības plānu krīzes situācijā. Ņemot vērā Konkurences padomes (KP) lēmumu neatļaut "Tīrīga" noslēgt līgumus ar rīdziniekiem par atkritumu izvešanu, ministrija uzskata par nepieciešamu pastiprināt pašvaldības darbības uzraudzību.

Ārkārtas stāvoklis ir īpašs tiesiskuma režīms, kura laikā valdībai ir tiesības ierobežot vietējo varasiestāžu tiesības un brīvības, kā arī piemērot tām papildu saistības.

Ziņu lente
0