Tikai pēc 14 gadu vecuma: bērniem aizliegs izmantot elektriskos skrejriteņus

© Sputnik / Екатерина ЧесноковаПункт проката электросамокатов
Пункт проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apspriešanas dalībnieki Ceļu satiksmes drošības padomes ietvaros vienojās par to, ka elektriskie skrejriteņi ir jāaizliedz bērniem līdz 14 gadu vecumam.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Braukt ar elektriskajiem skrejriteņiem, visticamāk, atļaus tikai no 14 gadiem – par attiecīgām izmaiņām normatīvajos aktos Satiksmes ministrija provizoriski vienojusies ar Ceļu satiksmes drošības padomi, vēsta Smartlatvia.lv.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes vadītājs Normunds Krapsis norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes tagad veic precīzu notikumu uzskaiti ar skrejriteņu dalību. Ja visa pērnā gada laikā tika reģistrēti seši šādi gadījumi, tad šogad – augustā vien jau vairāk par diviem.

Pēc Krapša sacītā, cilvēki uztver elektrisko skrejriteni kā izklaidi un domā, ka ar to var braukt jebkurā stāvoklī, tostarp alkohola un citu vielu reibumā. Taču rezultātā cieš gājēji.

Пункты проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Krapsis: elektriskie skrejriteņi iedzinuši stūrī gājējus

Pagājušajā nedēļā Latvijā tika ierosināta pirmā krimināllieta sakarā ar elektriskā skrejriteņa uzbraukšanas faktu gājējam.

Apspriešanas dalībnieki Ceļu satiksmes drošības padomes ietvaros vienojās par to, ka elektriskie skrejriteņi ir jāaizliedz bērniem līdz 14 vai, iespējams, līdz 12 gadu vecumam, izņemot gadījumus, kad bērni atrodas vecāku uzraudzībā.

CSDD Kvalifikācijas daļas vadītājs Juris Teteris atzīmēja, ka elektriskajam skrejritenim ir savas vadības īpatnības: atšķirībā no velosipēda, braucot ar to, nav iespējams parādīt pagriezienu ar vienu roku un daudz grūtāk ir palūkoties aizmugurē. Taču viņš piedāvā skrejriteņiem atvēlēt veloceliņus, savukārt uz ietves atļaut pārvietoties tikai ar nelielu ātrumu. Uz braucamās daļas, pēc viņa domām, cilvēkam uz skrejriteņa jāizbrauc tikai izņēmuma kārtā, un tādā gadījumā jābrauc tikai un vienīgi labajā malā.

Citi apspriedes dalībnieki viņam piekrita un vienojās, ka ir nepieciešama vēl viena papildu diskusija par to, kur tieši būtu jāatļauj skrejriteņu satiksme uz autoceļa.

Ziņu lente
0