"Mamma Rēzeknē visu zināja": kā noslēdza līgumu par atkritumu izvešanu Rīgā

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līguma saskaņošana starp Rīgu un atkritumu apsaimniekošanas operatoru "Tīrīga" notika atklāti un tika rūpīgi pārbaudīta, pastāstīja poligona "Getliņi" vadītājs.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Pirms pieciem gadiem atkritumu apsaimniekošanā Rīgā izveidojās absurda situācija. Esošais modelis – tas ir mēģinājums to labot, pastāstīja "Getliņi Eco" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns radio Baltkom ēterā.

Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
Konkurences padome atstājusi Rīgu bez atkritumu izvešanas operatora

No šī gada 15. septembra atkritumu izvešanai Rīgā uz nākamajiem 20 gadiem jāpāriet jauna operatora "Tīrīga" kontrolē, kurš tika izveidots pēc jauna iepriekšējo atkritumu izvešanas operatoru apvienošanās – "Clean R" un "Eco Baltia vide". Jaunajā kompānijā tika iekļauta arī Rīgas pašvaldība caur "Getliņi Eco", izgāztuves operatoru, kur tiek nogādāti visi atkritumi.

Vakar Konkurences padome aizliedza kompānijai "Tīrīga" noslēgt līgumus par atkritumu apsaimniekošanu ar rīdziniekiem un piedāvāja pašvaldībai turpināt darbu ar esošajiem četriem atkritumu izvešanas operatoriem. Taču Rīgas domes juristi uzskata, ka tas neesot iespējams.

"Lai novērtētu šo situāciju, jāpalūkojas nedaudz pagātnē. 2014. gada – Rīgā strādā 5 operatori. Tajā situācijā Latvijas Satversmes tiesa pieņēma lēmumu likvidēt visus līgumus. Viens no likvidācijas iemesliem – šo līgumu ilgstošais termiņš. Pēc tam Rīgas pašvaldība sāka meklēt citus modeļus. Tobrīd Rīgā strādāja 4 operatori. Situācija ir absurda – iedzīvotājiem ir dažādi līgumi, ar dažādām cenām. Rīga ievieš kārtību, izvēlas jaunu modeli," paziņoja Stirāns.

Свалка - Sputnik Latvija
Rīgas domē radies apjukums saistībā ar atkritumu izvešanas tarifiem: vai nu 9% vai nu 83%

Viņš pastāstīja, ka līguma saskaņošana starp Rīgu un "Tīrīga" notika atklāti un tika rūpīgi pārbaudīta.

"Tas bija samērā garš ceļš, bija jāiziet visi saskaņojumi. Trīs mēnešu darba rezultātā tiek noslēgts līgums ar privātu kompāniju, pamatojoties uz starptautisku tenderi. Atšķirībā no visiem pārējiem iespējamajiem modeļiem, procesā piedalās pašvaldība. Tehniskie un ekonomiskie pamatojumi tika apstiprināti Ekonomikas ministrijā. Pat mana mamma Rēzeknē zināja, kas notiek, tik atklāti un ilgi tas viss bija," pateica Stirāns.

Pēc viņa sacītā, viņš neredz izeju no šīs situācijas.

"Piecpadsmitajā septembrī bija jābūt noslēgtiem līgumiem, un mums bija jāsāk strādāt. Taču notika tas, kas notika. Un es nezina, kā lai to atrisina," paziņoja Stirāns.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau šodien valdības sēdē varētu piedāvāt specifisku Rīgas atkritumu apsaimniekošanas problēmas risinājumu, pateica iestādes vadītājs Juris Pūce Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Мусор - Sputnik Latvija
Konkurences pārkāpums vai politiskais spiediens: Rīgai draud atkritumu haoss

Pēc viņa sacītā, nav garantiju, ka sestdien pēc pusnakts Rīgā nesāksies veidoties atkritumu kalni, taču pašvaldības un viņa vadītās ministrijas pienākums ir nepieļaut, ka tas notiek, un vismaz ministrija darīs visu iespējamo.

Pūce uzsvēra, ka šajā situācijā ir nepieciešams specifisks risinājums konkrēti šim gadījumam, jo, pat ja galvaspilsētas pašvaldībai izdosies īsā laikā atrast uzņēmumus, kuri no 15. septembra būs gatavi kaut vai uz laiku uzņemties galvaspilsētas atkritumu apsaimniekošanu, galvaspilsētas iedzīvotājiem nebūs pietiekami daudz laika, lai noslēgtu līgumus ar šīm kompānijām.

Ziņu lente
0