Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju regulāri izjūt stresu

© Foto : pixabayДепрессия, стресс, тревога
Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju regulāri izjūt stresu

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Trešdaļa (29%) Latvijas iedzīvotāju regulāri izjūt stresu, 40% – dažkārt, 22% – reti, savukārt 6% vispār nav ar to saskārušies, liecina aptiekas BENU "Veselības monitorings".

Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Kāpēc darbs pēc atvaļinājuma rada stresu

Absolūtais vairākums (68%) Latvijas iedzīvotāju saskaras ar stresu darbā, bet 42% – mājās. 12% to piedzīvo sastrēgumos vai veikalā, 10% – mācību procesā vai sabiedriskajā transportā, savukārt 11% stresu piedzīvo citās vietās.

Cilvēka nervu sistēma nodrošina adekvātu organisma reakciju uz ārējās vides ietekmi, taču ilgstoša un pārmērīga stresa apstākļos nervu sistēma "pārslogojas", kas var novest pie dažādām saslimšanām, pastāstīja ģimenes ārste Zane Zitmane.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 43% Latvijas iedzīvotāju cenšas samazināt stresu ar pastaigu, bet 31% – ar garšīgu ēdienu. 28% stresa apkarošanai vakarā dzer vīnu vai citu alkoholisku dzērienu, kamēr 25% skatās seriālus. 22% nodarbojas ar sportu, savukārt 12% nodarbojas ar elpošanas vingrinājumiem vai meditē.

Daktere Zitmane neiesaka apkarot stresu ar alkohola vai ēdiena palīdzību, jo ar laiku tas negatīvi ietekmēs veselību. Regulāra saldumu lietošana var novest pie svara problēmām, savukārt pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt atkarību vai nopietnas slimības, piemēram, aknu cirozi.

Центр диагностики и лечения диабета - Sputnik Latvija
Nosauktas diabēta agrīnās pazīmes

Viņa uzsver, ka nedrīkst pieļaut problēmas stresa dēļ, bet gan jāmeklē un jānovērš stresa iemesls. Ja tas nav iespējams, tad ieteicams vērsties pie psihologa, psihoterapeita vai pakonsultēties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu.

Lai izvairītos no ilgstoša stresa, vēlams regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, ēst veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu, biežāk atrasties svaigā gaisā, veltīt pietiekami daudz laika miegam un atpūtai, kā arī uzturēt pozitīvu noskaņu un iemācīties elpošanas vingrinājumus, kuri palīdz nomierināties.

Ziņu lente
0