Aldermane: skolās gaidāma nopietna krīze

© Sputnik / Sergey MelkonovДень знаний в Рижской средней школе №88
День знаний в Рижской средней школе №88 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc dažiem gadiem trešā daļa pedagogu aizies pensijā, taču jaunieši viņu vietā nestāsies.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Latvija pārkāpusi pāri slieksnim, aiz kura sākas ar pedagogu trūkumu saistīta krīze, paziņoja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane radio Baltkom ēterā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas dati liecina, ka pirms mācību gada sākuma Rīgā trūka 385 skolotāju. Pirmskolas iestādēs trūkst 107 speciālistu, sākumskolās – 42. Starp priekšmetu pasniedzējiem visvairāk trūkst matemātikas (39), latviešu valodas (35), angļu valodas un mūzikas (18), kā arī fizikas (13) skolotāju.

Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Valdības sociālie partneri neļaus taupīt uz mediķu rēķina

"Tā ir nenormāla dzīve izglītībā, kad pietrūkst skolotāju. Manuprāt, gadījumā, ja direktoram vajadzīgs skolotājs, viņam jābūt izvēlei. Iespējai organizēt vismaz nelielu konkursu. Bet tagad ir labi, ja skolotājs vispār stāv klases priekšā, ka nav situācijas, kad nav ar ko aizpildīt nodarbību," paziņoja Aldermane.

Viņa atgādināja, ka tuvākajā laikā aptuveni trešā daļa skolotāju Latvijā pametīs savus posteņus. Eiropas Komisijqas ikgadējā pārskatā, kas veltīts izglītībai, uzsvērts fakts, ka daudzi skolotāji Latvijā ir pirmspensijas vecuma cilvēki, bet jaunu profesionāļu nozarē ir ļoti maz.

"Mūs gaida ar pedagogu trūkumu saistīta krīze visā Latvijā. Esam jau pārkāpuši krīzes slieksni. Paies 2-3 gadi, un pa visu Latviju aizies aptuveni trešā daļa skolotāju, kuri jau strādā pensijas vecumā. Jaunie skolotāji ļoti nelabprāt sāk darbu skolā. Šī krīze var ļoti dārgi izmaksāt Latvijas valstij," teica Aldermane.

Viņa ir pārliecināta, ka skaisti vārdi neaizvietos reālas darbības situācijas uzlabošanai.

"Saka ļoti daudz skaistu vārdu. Skolotājs – tā ir misija, tas ir lieliski. Es tam piekrītu, taču skolotāja profesijā jābūt prestižam. To veido vairāki aspekti. Un nemānīsim paši sevi, galvenais aspekts ir alga," uzsvēra Aldermane.

No 1.septembra mazākās pedagogu algas pieaugušas līdz 750 eiro. Tiesa, finansējums atrasts tikai pēdējiem četriem šī gada mēnešiem. No 2020.gada būs vajadzīgi vēl gandrīz 23 miljoni eiro.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska piedāvāja rast algas pedagogiem uz jaunāko klašu skolēnu bezmakas pusdienu rēķina, uzkraujot atbilstošos izdevumus pašvaldībām. Iecere radīja plašu sašutumu.

Ziņu lente
0