Vairāk nekā miljards eiro? Cik "netīrās" naudas bija ABLV

© REUTERS/Ints Kalnins/File PhotoЗдание банка ABLV
Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnāls "Ir" vēsta, ka tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā nonācis ABLV meitasuzņēmums, kas sniedzis grāmatvedības pakalpojumus un, iespējams, palīdzējis klientiem organizēt noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanu.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Pagājušā gada pavasarī slēgtajā bankā ABLV esošo noziedzīgi iegūto līdzekļu apjoms, iespējams, pārsniedzis miljardu eiro. Šo informāciju žurnālam Ir apstiprinājuši divi savā starpā nesaistīti informācijas avoti.

Informāciju par banku, tās klientiem un darbiniekiem analizē Valsts policija ciešā sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Latvija iesaldējusi 90 miljonus eiro no ABLV. Netīro naudu likvidatori nav atraduši

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvaldes vadītājs Pēteris Bauska atzina, ka tā viņiem esot prioritāte.

Viņa pārvalde patlaban izmeklē astoņas ar ABLV saistītas krimināllietas, un, iespējams, tas vēl nav viss.

Strādā vairākas izmeklētāju grupas, bet vasarā parādījusies arī jauna sadarbības forma: reizi vairākās nedēļās policijas, prokuratūras un Finanšu izlūkošanas pārvaldes pārstāvji apspriež paveikto un tālākos plānus. Detaļās Bauska neiedziļinājās, taču apsolīja, ka tiks darīts viss, kas ir viņu spēkos.

Līdzekļu atmaksa ABLV klientiem vēl nav sākusies, jo vispirms jāpārbauda to avots, bet atbildīgās iestādes ilgi nav varējušas vienoties, kāda būs pārbaudes metodika.

Finanšu izlūkošanas pārvalde jau iesaldējusi gandrīz simt miljonus eiro ABLV kontos, taču, pēc resora vadītājas Ilzes Znotiņas vārdiem, darba procesā šī summa varot nopietni palielināties.

Viņa atklāja, ka runa varētu būt par vairākiem simtiem miljonu.

Офисное здание - Sputnik Latvija
Ja klienti no Krievijas, ieteicams pašlikvidēties: bizness Latvijā nezina, kā izdzīvot

Žurnāla "Ir" žurnālistu neoficiālo informāciju Znotiņa nekomentēja, turklāt neatklāja arī procesa nianses.

Patlaban tiek apkopota informācija par patiesajiem labuma guvējiem, savstarpējiem sakariem un agrākajiem darījumiem. Tiesībsargājošo iestāžu uzmanību piesaistījuši vairāki desmiti uzņēmumu grupu, kuru darbībā vērojamas naudas atmazgāšanas pazīmes.

Izmeklēšanas otrais virziens – iespējamā naudas atmazgāšana pašā banku sfērā. "Ir" žurnālistu ziņas liecina, ka izmeklētāji pārbauda vienu no ABLV meitasuzņēmumiem, kas nodarbojās ar grāmatvedības pakalpojumiem un nodokļu konsultācijām un, iespējams, sniedza naudas atmazgāšanas pakalpojumus.

Žurnālisti lūdza bankas likvidatorus komentēt informāciju par miljardu eiro "netīrās" naudas.

Ringolds Balodis norādīja, ka bankas ABLV| likvidācijas procesā gandrīz visi kreditori tika klasificēti kā augsta riska klienti. Tas paveikts, lai organizētu visu kreditoru rūpīgu padziļinātu pārbaudi, un neatkarīgās pārbaudes turpinās.

Евро - Sputnik Latvija
Desmit miljardi triju gadu laikā: Latvija sekmīgi padzen nerezidentu naudu

Jautājumā par bankas meitasuzņēmuma pārbaudi likvidators īsi pavēstīja, ka laikā, kad viņš sācis darbu, bankai vairs nebija tāda meitasuzņēmuma, un likvidatori turpina sniegt visām varasiestādēm nepieciešamo informāciju likumā paredzētajā kārtībā.

Iepriekš vēstīts, ka ar mērķi izanalizēt bankas ABLV iespējamos noziedzīgos darījumus radīta darba grupa no 25 valstu pārstāvjiem. Gaidāms vērienīgs darbs, tāpēc ar tās secinājumiem būs iespējams iepazīties pēc pāris gadiem, atzīmēja Znotiņa.

Ziņu lente
0