Daugavpils dome cenšas atgriezt savu miljonu no PNB Bankas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš nosūtīja Ekonomikas ministrijai un FKTK vēstuli ar lūgumu nosaukt bankas, kurās pašvaldība var mierīgi glabāt savus līdzekļus.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Pēc PNB Bankas slēgšanas Daugavpils pašvaldība izskata iespēju turpmāk glabāt līdzekļus Valsts kasē, vēsta Jauns.lv.

Augusta vidū Daugavpils mērs paziņoja, ka pēc PNB slēgšanas pilsētas budžets un pašvaldības uzņēmumu budžeti var pazaudēt attiecīgi 672 tūkstošus eiro un 665 tūkstošus eiro. Visas šīs summas dotajā brīdī negarantē Garantijas fona atlīdzības.

Mērs vērsās pie finanšu ministra ar lūgumu rast risinājumu šajā situācija un atgriezt pilsētas naudu. Taču ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro atbildēja, ka pašvaldība pati esot vainīga – nevajadzēja glabāt naudu TĀDĀ bankā. Tostarp ministrs paziņoja, ka ikviena pašvaldība var vērsties Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) pēc padoma par to, kur labāk glabāt iedzīvotāju naudu.

"Citiem vārdiem, valdības ministrs patiesi tic, ka FKTK, pirmkārt, ir tiesīga dot padomus, kurās bankās glabāt naudu. Un otrkārt, ka FKTK reāli tādus padomus dod!

Jautājums ministram. Kas notiks, ja FKTK - iestāde, kurai, atšķirībā no Latvijas iedzīvotājiem, ir pieejama vissensitīvākā informācija par katru Latvijas banku, pēkšņi sāktu dot tādus padomus? Piemēram, bankā X naudu labāk neglabāt. Vai gadījumā, jau nākamajā dienā teju visi ieguldītāji neskries izņemt naudu no šīs bankas? Vai jau nākamajā dienā šī banka neaiztaisīsies ciet?

Очередь пенсионеров около офиса PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Kur jāiet pensionāriem, kuri nesaņēma naudu PNB Bankas slēgšanas dēļ

Un jautājums mums visiem:

Ja EKONOMIKAS ministrs demonstrē tik acīmredzamu nekompetenci par finanšu sistēmas un ekonomikas darbību, kas notiks ar mūsu tautsaimniecību?" uzrakstīja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis savā Facebook lapā.

"Vērts atzīmēt, ka konti bankās pašvaldībām ir atvērti vēsturiski, jau kopš "Lateko bankas" (tā saucās PNB Banka 2004.-2006. gadā – red.) laikiem, un lielākoties tos izmantoja mūsu iedzīvotāji komunālo rēķinu, nekustamā īpašuma nodokļa apmaksai. Bankas strādā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci, un līdz šai dienai nevienam nav bijis šaubu par vienas vai otras bankas stabilitāti," paziņoja Elksniņš preses konferencē, raksta Grani.lv.

Tāpat mērs atcerējās to, ka, vēl būdams Saeimas deputāts, viņš ne reizi vien pieprasījis informāciju par PNB Bankas stāvokli, un katru reizi viņam apgalvoja, ka šī finanšu iestāde ir stabila.

Очередь возле филиала PNB Banka - Sputnik Latvija
Latvija slikti atbrīvojas no naudas un slēdz ciet maz banku: SVF ir neapmierināts

Šobrīd pašvaldības speciālisti pārvērtē bankas, kurās var glabāt savus līdzekļus, tostarp tiek pieņemti lēmumi par to novirzīšanu Valsts kases kontos. Tāpat Elksniņš nosūtīja Ekonomikas ministrijai un FKTK vēstuli ar lūgumu nosaukt tās bankas, kuras Latvijā strādā stabili, un sniegt rekomendācijas, kurā no tām pašvaldība var mierīgi glabāt savus līdzekļus.

Pirmais pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lāčplēsis intervijā iepriekš iedrošināja pilsētniekus, ka jautājums par naudas atgriešanu nav viegls, taču nevienā pašvaldības uzņēmumā šī iemesla dēļ darbs netiks iesaldēts, un pašvaldības savas saistības iedzīvotāju priekšā noteikti izpildīs.

Ziņu lente
0