Pacietībai ir mērs: rīdzinieki iesniegs prasību tiesā pret Lidl

CC BY-SA 2.0 / Kristian Bjornard / LidlЛоготип немецкой торговой сети Lidl на фасаде магазина
Логотип немецкой торговой сети Lidl на фасаде магазина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pļavnieku mikrorajona iedzīvotāji ir nopietni noskaņoti un nevēlas ciest neērtības saistībā ar Lidl loģistikas centra būvniecību.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Vietējo iedzīvotāju organizācija "Mikrorajons" grasās apstrīdēt Lidl loģistikas centra būvniecību Ulbrokas ielā, Rīgā, vēsta Grani.lv. Saskaņā ar provizoriskiem datiem, apbūves platība sastādīs 40 tūkstošus kvadrātmetru.

"Mikrorajons" uzstāj, ka būvatļaujas izsniegšanas laikā netika ievērotas sabiedrības tiesības, kā arī netika veikti negatīvās ietekmes uz vidi izmeklējumi. Vietējie iedzīvotāji uzzinājuši par gaidāmo būvniecību vien no plakāta, kurš izvietots tās topošajā teritorijā.

Покупатели в магазине Ашан во Франции - Sputnik Latvija
Vai Latvijā ienāks Auchan?

Pēc vietējo iedzīvotāju padomes domām, no klusa mikrorajona ģimenes dzīvei Pļavnieki pārtaps industriālā rajonā, kur pastāvīgi pārvietosies kravas mašīnas no visām Baltijas valstīm.

Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Kristīne Baškere savukārt paziņoja, ka apspriešana ar vietējiem iedzīvotājiem un ietekmes uz apkārtējo vidi izvērtēšana šajā gadījumā nebija likumā paredzēta. Viņa norādīja, ka loģistikas centra atradīsies teritorijā, kur jau atrodas komerciālās un rūpniecības būves.

Gandrīz 55 miljonus eiro vērtā Lidl loģistikas centra būvniecība Rīgā tika iesākta pērnā gada oktobrī.

Šis incidents jau nebūt nav pirmais Latvijā, izrādās, ka ne visi iedzīvotāji ir priecīgi par lielveikalu būvniecību savu māju tuvumā. Tā, piemēram, 2017. gadā izraisījās skandāls sakarā ar to, ka Lidl tirdzniecības centra būvniecības vajadzībām Purvciemā kompānija grasījās nocirst sešas kļavas, divpadsmit liepas, trīs egles, piecus bērzus, pīlādzi, vītolu un kastaņkoku.

Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija nolēma veikt sabiedrības apspriešanu, un aptuveni pusotrs tūkstotis rajona iedzīvotāju uzstājās pret izciršanu.

Сеть польских супермаркетов Stokrotka - Sputnik Latvija
Maxima grib pazīlēt uz poļu "Margrietiņas"

Lidl pārstāvji vienojās par kompromisu ar iedzīvotājiem un apsolīja saglabāt 9 kokus, iestādīt 33 stādījumus un dzīvžogu. Tāpat viņi paziņoja, ka teritorija blakus tirdzniecības centram būs pieejama un izgaismota, tiks iekārtotas ietver, nodrošināta brīva gājēju kustība.

2019. gada jūnijā sacēlās troksnis sakarā ar Lidl būvniecību Zolitūdē. Veikalu izvietojuši tik tuvu mājām, ka vairāku zemo stāvu iedzīvotāji sāka justies pastāvīgā tumsā. Tāpat blakus lielveikalam tika izvietota noliktava, parka zonu nolēja ar asfaltu kravas mašīnu stāvvietai, pie veikala pastāvīgi piebrauc virkne piekrautu mašīnu.

Rīgas domē toreiz paziņoja, ka projekts tika saskaņots, lielveikala būvniecība faktiski ir pabeigta, paziņojums par projekta publisko apspriešanu bija, taču neviens no Zolitūdes namu iedzīvotājiem nereaģēja uz to.

Ziņu lente
0