"Rīgā ir arī citas tautības": Latvijas PVD varētu slēgt ne tikai kebabnīcas

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство Азербайджана предлагало традиционные блюда из баранины. Посетители могли приобрести ароматный люля-кебаб
Посольство Азербайджана предлагало традиционные блюда из баранины. Посетители могли приобрести ароматный люля-кебаб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Pakistānas kebaba" likteni varētu piedzīvot arī citu tautu virtuves iestādes, brīdina Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Meistare pastāstīja par "Pakistānas kebaba" slēgšanas iemesliem, vēsta Bb.lv.

Pirmais "labo vēsti" par divu "Pakistānas kebaba" sabiedriskās ēdināšanas punktu slēgšanu Rīgā, Dzirnavu ielā 115 un A. Čaka ielā 79A, paziņoja Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava, kuram tieši šim tematam nesaprotama iemesla dēļ ir sevišķi liela nozīme.

Кебаб из крокодила - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijā jauns apdraudējums: kebabs nesaprot latviešu valodu

Viņš, apsteidzot PVD, uzrakstīja sajūsmu pilnu publikāciju par Rīgas atbrīvošanu no "kebabiem", tādējādi gūstot pateicīgo sekotāju atbalstu, kuri uzskata, ka Latviju okupējis "Pakistānas kebabs".

Toreiz Dombrava savā paziņojumā rakstīja, ka "kebabnīcās" tika konstatēti pārkāpumi darba līgumu trūkuma veidā un sakarā ar latviešu valodas nezināšanu sarunā ar klientiem, kā arī tika konstatēti higiēnas pārkāpumi.

Ilze Meistare apstiprināja, ka SIA DSBS un SIA J Investment darbība tika apturēta, un attiecībā pret sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem tika ierosināta administratīvo pārkāpumu lieta. Kā jau norādīja Dombrava, iestādēs tika konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi, kā arī darba līgumu trūkums un valsts valodas nezināšana sarunā ar klientiem.

Savukārt PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Inna Šubina pastāstīja plašāk, ko inspektori atklāja kebabnīcās. Pēc viņas sacītā, pārbaudes, ko tika veiktas šajās sabiedriskās ēdināšanas vietās, bijušas plānveida. Šādas pārbaudes tiek rīkotas divas reizes gadā.

Nav ūdens un kanalizācijas

Par šokējošu paziņojumu kļuva viņas vārdi par karstā ūdens trūkumu kebabnīcā A. Čaka ielā. Pēc Šubinas sacītā, tur vispār ir lielas problēmas ar higiēnu, kas neizbrīna. Visas virsmas un zonas ir netīras un nesakoptas. Turklāt kanalizācija ir bojāta.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
"Runā angliski vai ej prom": žurnālisti izstaigāja Rīgas kebabnīcas

Arī darbiniekiem ar sanitāriju tika konstatētas lielas problēmas. Uzrādīt dokumentus, kuri apliecinātu viņu tiesības strādāt ar produktiem, viņi nespēja. Šubina pateica, ka kebabnīcā Dzirnavu ielā 115 viss ir praktiski tas pats, kas A. Čaka ielā: visur netīrumi.

Tāpat PVD pārstāve pateica, ka šāda veida iestādes, kur strādā ārzemju pilsoņi, nākas ilgi "mācīt", lai viņi ievēro sanitārās normas un prasības. Pēc Šubinas sacītā, problēma ir tajā, ka šāda veida sabiedriskās ēdināšanas iestāžu darbiniekiem ir citādāks priekšstats par higiēnu, nekā eiropiešiem – viņi savādāk saprot terminus "tīrs", "kārtīgs", "kārtība".

"Ir arī citas virtuves"

Taču Šubina uzsvēra, ka šāda katastrofa ar sanitāro normu ievērošanu Rīgā mēdz būt ne tikai kebabnīcās.

"Mums ir arī citas tautības un citas virtuves, kur ne vienmēr higiēnu saprot tā, kā to saprotam mēs," paskaidroja viņa.

Латышские национальные пирожки скландраусисы - Sputnik Latvija
Sociālie tīkli pret kebabnīcām: subsidēt latviešu virtuvi

Vērts atzīmēt, ka "Pakistānas kebabs" jau ne vienu reizi vien ir piesaistījis rīdzinieku uzmanību sakarā ar dažādiem atgadījumiem – sabiedriskās ēdināšanas darbiniekiem ir vien minimālas valsts valodas zināšanas un dažkārt nepareizi izdod atlikumu, kā arī ļoti bieži neievēro sanitārās normas.

Attiecībā uz divām konkrētajām nesen slēgtajām kebabnīcām jāsaka, ka, saskaņā ar Firmas.lv datiem, uzņēmums DSBS tika reģistrēts 2011. gadā ar pamatkapitālu 2847 eiro. Firmas īpašnieki ir divi Indijas pilsoņi – Sajs Naga Dipika Mala un Kušlovs Immadiseti. Kompānija J Investment tika reģistrēta 2019. gada martā, tās pamatkapitāls sastāda 1 eiro. Vienīgais uzņēmuma īpašnieks ir Indijas pilsonis Pratapkumars Boghabajs Solanki.

Ziņu lente
0