Valsts mēroga problēma: skolās trūkst skolotāju

© Sputnik / Roberts VicupsУчитель на уроке
Учитель на уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolas priecājas par katru kandidātu, kuram izglītība ļauj iesniegt pieteikumu skolotāja amatam.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Skolotāju skaita samazināšanās ir ļoti nopietna valsts mēroga problēma, raksta BB.lv.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska paziņoja, ka pirms jaunā mācību gada sākuma visā Latvijā trūkst aptuveni 500 skolotāju.

Saskaņā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta informāciju, Rīgā pirms mācību gada sākuma trūkst 385 skolotāju. Pirmsskolas izglītības iestādēs trūkst 107 speciālistu, sākumskolās - 42, savukārt priekšmetu skolotāju vidū visvairāk trūkst matemātikas skolotāju – 39, latviešu valodas skolotāju – 35, angļu valodas un mūzikas skolotāju – 18, kā arī fizikas skolotāju – 13.

Ученики на уроке - Sputnik Latvija
Pēc desmit gadiem Latvijā nāksies atjaunot pusi pedagogu

Aģentūra LETA pavaicāja trīs Rīgas skolu direktoriem, vai viņiem nākas saskarties ar kadru problēmām. Uz jautājumiem atbildēja Rīgas 6. vidusskolas direktors Haralds Bārzdiņš, Rīgas 85. vidusskolas direktore Aija Makšāne un Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle.

Bārzdiņš paziņoja, ka šobrīd skolas funkcionē, jo vēl ir tie pedagogi, kuri strādā idejas vārdā, taču, ja esošā sistēma nemainīsies, jauni pedagogi neatnāks skolās. Viņš uzsvēra, ka pedagogu trūkuma problēma ir milzīga, un viņš nezina nevienu mācību iestādi, kurā nebūtu kadru trūkuma, kas, pēc viņa domām, liecina par valsts mēroga problēmu.

Pēc viņa sacītā, pārmaiņas skolās jāsāk ar pedagogu atbalstīšanu un pienācīgu algu nodrošināšanu, tikai tādā gadījumā varēs runāt par kvalitatīvu izglītību un skolu optimizāciju.

Arī Makšāne uzsvēra problēmas lielo mērogu, kurš, pēc viņas teiktā, tikai palielinās.

Skolas priecājas par katru kandidātu, kuram izglītība ļauj iesniegt pieteikumu skolotāja amatam, taču tas drīzāk liecina par izmisumu, pastāstīja Melle.

Pēc viņas sacītā, skolotāji, kuri pazaudējuši darbu skolu optimizācijas rezultātā, ne vienmēr pāriet strādāt citā skolā, tādēļ atbildīgajām iestādēm ir jādomā ne vien par jaunu skolotāju gatavošanu, bet arī par to, kā noturēt esošos.

Ziņu lente
0