Zinātnieki ceļ trauksmi: Latvijai uzbrūk Spānijas kailgliemezis

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Земля в Латгалии
Земля в Латгалии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā būtiski pieaudzis invazīvo Spānijas kailgliemežu skaits. Tie apdraud Latvijas tradicionālos biotopus un augus, kā arī negatīvi ietekmē mājdzīvnieku veselību.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā būtiski pieaudzis bīstamo Spānijas kailgliemežu skaits, kuru izplatība ir stingri jākontrolē un jāierobežo, vēsta LSM.lv. Kaitnieks nokļuvis Latvijā XX gs. beigās, taču izplatās ļoti ātri.

Таракан - Sputnik Latvija
Tarakāni un mušas, nevis bites un tauriņi: kāpēc izmirst kukaiņi

Spānijas kailgliemezis iekļauts starp 100 bīstamākajiem dārzu kaitniekiem Eiropā, kas ievesti no citiem dzīves areāliem. 2009. gadā Spānijas kailgliemezis bija novērojams tikai vienuviet, bet 2018. gadā tā izplatība strauji paplašinājusies – patlaban tas sastopams 60 rajonos.

Zinātnieki un speciālisti lūdz ziņot par visām tā dzīves vietām, lai savlaicīgi apturētu tālāku izplatību.

Malakoloģe Iveta Jakubāne konstatēja, ka valsts netiek galā ar draudiem, un patlaban no gliemju uzbrukuma visvairāk cietusi Kurzemes centrālā daļa.

Viņa pastāstīja, ka cilvēki bieži vien paši neaptver, ka ieved valstī Spānijas kailgliemezi – tas gadās dīgstu zemē, kompostā, melnzemē un grantī. Bieži vien masveida infekcija sākas dārzu biedrībās.

Коллекция жуков Даугавпилсского университета - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kāpēc cilvēkiem jāēd kukaiņi

Lai arī Spānijas kailgliemeža dzīve ilgst tikai gadu (tas atkarīgs no laikapstākļiem un citiem faktoriem), sezonas laikā kaitnieks izdēj aptuveni 500 olas. Speciālisti ceļ trauksmi, jo tādos tempos invazīvais gliemis var aizpildīt esošās lauksaimnieciski apstrādātās platības un iznīcināt lielu apjomu ražas.

Labākais cīņas veids – regulāra zāles pļaušana un novākšana. Pērn Daugavpils Universitātes zinātnieki kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi izstrādāja pasākumu plānu Spānijas kailgliemeža aktivitātes ierobežošanai Latvijā. Galvenais noteikums – tā plānveida iznīcināšana, un ar to jānodarbojas ne tikai individuālo zemes gabalu īpašniekiem.

Ziņu lente
0