Rīgas varasiestādes vēlas aizmetināt ciet visus atkritumu stāvvadus pilsētā

CC0 / pixabay / Мусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkritumu stāvvadi ļauj iedzīvotājiem izmest visus atkritumus savā stāvā, un tas nekādā viedā neveicina atkritumu šķirošanu; sanitārijas ziņā atkritumu stāvvadi ir novecojuši un neatbilst mūsdienu prasībām, uzskata Rīgas domē.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Slēgt visus atkritumu stāvvadus pilsētas dzīvojamos namos plānots 2020. gada laikā. Ideja, kā vēsta LSM, jau ir atbalstīta pašvaldības Mājokļa un vides komitejā.

Свалка - Sputnik Latvija
Rīgas domē radies apjukums saistībā ar atkritumu izvešanas tarifiem: vai nu 9% vai nu 83%

Rīgas varasiestādes apgalvo, ka šī pasākuma mērķis – motivēt rīdziniekus šķirt atkritumus. Taču te pastāv viena nianse. Rīdzinieki nesen saņēma "laimes vēstules" par to, ka rūpes par viņu sadzīves atkritumu izvešanu uz 20 gadiem pārņem jauna kompānija - "Tīrīga". Jaunās firmas pakalpojumi ir par 40% dārgāki. Ja "Tīrīga" klienti vēlas šķirot atkritumus, viņiem nāksies izīrēt konteinerus katram atkritumu veidam. Tātad par šo pakalpojumu nāksies maksāt papildus.

AS "Tīrīga", kura ir vairāku kompāniju savstarpējs uzņēmums, "nokrita" rīdziniekiem uz galvas absolūti negaidīti. Līdz šim brīdim galvaspilsētas iedzīvotājus apkalpojušas četras dažādas firmas. Rīgas varasiestādes parakstīja līgumu ar "Tīrīga" uz 20 gadiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā apstiprināja, ka šeit viss esot likumīgi. Šāds maksimālais līguma termiņš ir paredzēts normatīvajos aktos.

"Tīrīga" ir jāuzsāk atkritumu izvešana jau no 15. septembra.

Jaunie "atkritumu karaļi" saka, ka pakalpojumu cena pieaugusi objektīvu iemeslu dēļ. Iepirktas jaunas mašīnas, ierīkotas vietas atkritumu šķirošanai. Tas viss, protams, maksā naudu.

Sputnik Latvija jau rakstīja, ka kompānijas, kuras nodarbojas ar atkritumu izvešanu un utilizāciju, ir ieinteresētas, lai mājas iekārto pazemes platformas vai nojumes, kur varētu šķirt atkritumus. Viņiem šajā ziņā ir tieša ekonomiska izdevība – nododot atkritumus otrreizējai pārstrādei, viņi saņem noteiktus ienākumus. Taču likt iedzīvotājiem šķirt atkritumus viņi nevar. Par stimulu tam varētu kļūt paaugstinātas maksas vai pat sodu ieviešana par atkritumu nešķirošanu.

Сортировка мусора - Sputnik Latvija
Pētījums: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs šķiro atkritumus

Atkritumu izvešanas speciālisti min par piemēru Beļģijas pieredzi: "Elementāri piemēri, tā pati Beļģija. Brauc mašīna savākt dalītos atkritumus - piebrauc, skatās, konteinerā, teiksim, PET pudeļu vietā ir stikls, PET un viss iespējamais. Uzlīmē uzlīmi ar smaidiņu virsū, kas nozīmē, ka tev ir līdz nākamajai dienai pašam ar savām rociņām viss jāpāršķiro," pastāstīja firmas Clean R pārstāvis Guntars Levics.

Ja atkritumi nav sašķiroti – ir jāsamaksā ne vien par atkritumu izvešanu kā par nesašķirotu, bet arī sods, piemēram, 50 eiro apmērā.

"Un ļoti labi viss tiek atrisināts un strādā. Ja tu negribi šķirot, labi, nešķiro, tu maksā šo palielināto maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, un tad ir skaidrs, tu vienkārši maksā par savu slinkumu," nobeigumā sacīja Levics.

Ziņu lente
0