Nacionālo bloku atmaskoja: balsojums Rīgas domē nav noticis, bērnudārzos runā krieviski

© pixabay / EirenaBērni
Bērni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas dome nav balsojusi par Nacionālā bloka latviešu valodas lietojuma paplašināšanas plānu Latvijas galvaspilsētas bērnudārzos: nacionālistu meli nākuši gaismā.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Nacionālās apvienības Facebook lapā iepriekš parādījās paziņojums par to, ka krievvalodīgo grupu skaits Rīgas bērnudārzos tiks samazināts atbilstoši plānam, kuru izstrādājuši nacionālisti. Paziņojumā teikts, ka šo plānu vienbalsīgi esot atbalstījusi Rīgas domes (RD) Izglītības komiteja.

Sadusmoto vecāku gājiens Rīgā - protests pret reformām krievu skolās - Sputnik Latvija
Nacionālais bloks: krievu valodas izstumšanas plāns no Rīgas bērnudārziem ir apstiprināts

Rīgas domes Izglītības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jefimijs Klementjevs Sputnik Latvija intervijā pastāstīja, ka balsojums Rīgas domē notika, taču jautājums bija citāds. Runa bija nevis par Nacionālā bloka plāna apstiprināšanu, bet gan par to, lai nosūtītu nacionālistu piedāvājumu izskatīšanai Rīgas domes sēdes laikā. jautājumu ierosināja Rīgas domes Nacionālā bloka frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis, kurš pieteikumu komitejā bija iesniedzis jau jūnijā.

Klementjevs norādīja, ka diskusija Rīgas domes komitejā bija plaša, taču iznākums ir viens: tūlītēja pāreja uz latviešu valodu bērnudārzos – tā ir psiholoģiska trauma bērniem. Taču Loča jautājums RD sēdē tiks izskatīts, konstatēja Klementjevs.

Bijušais Rīgas mērs, Rīgas domes Izglītības komitejas loceklis Dainis Turlais analoģiski komentēja situāciju Sputnik Latvija komentārā.

"Nekādu lēmumu par bērnudārziem nebija plānots pieņemts un nepieņēma. Bija diskusija. Normāla," īsi norādīja Turlais.

Sabiedriskais aktīvists Konstantīns Čekušins arī Sputnik Latvija intervijā paziņoja, ka nekāds balsojums par šo jautājumu nav noticis.

Nacionālistu "sāpe"

Čekušins ar zināmu ironiju norādīja, ka, publicējot savu triumfālo paziņojumu par latviešu valodas lietojuma paplašināšanu bērnudārzos, Nacionālais bloks vienkārši pieņēma vēlamo par esošo, jo latviešu valoda – tā ir Latvijas nacionālistu sāpe.

Aktīvists skaidroja, ka Nacionālais bloks acīmredzot ir aizgājis par tālu. Stāsts velkas jau sen, un nacionālistiem gribas pēc iespējas ātrāk tikt ar to galā. Jau vasaras sākumā Nacionālā apvienība grasījās iekļaut darba dienas kārtībā jautājumu par to, ka latviešu bērniem trūkst vietu bērnudārzos. Ceturtdien, 22. augustā, šis jautājums tika izziņots un izskatīts Rīgas domes Izglītības komitejas sēdē. Taču tā nebija sēde, kurā būtu pieņemti kaut kādi lēmumi.

"Balsojuma nebija. Nekāds dokuments pēc šīs sēdes Rīgas domes portālā neparādījās, izņemot to, ka notika diskusija. Piecēlās Nacionālās apvienības deputāts un pastāstīja par Nacionālā bloka sāpi, ko viņi vēlas vēlreiz iztirzāt. Viņu uzklausīja un pateica, ka jā, vajadzētu palielināt vietu skaitu bērnudārzos. Ne par kādu bērnudārzu pāreju dotajā brīdī netiek runāts. Bija parasta apspriešana. Es sazvanījos ar paziņām, un tika pateikts, ka "Saskaņas" frakcija ir viennozīmīgi pret pāreju, taču tādā veidā jautājumu neviens arī neuzstādīja. Būs gana sacīts, ka balsojums nav bijis. Tā bija diskusija," pastāstīja Čekušins.

Viņš skaidroja, ka diskusijas laikā deputātiem ir tiesības izvirzīt viņiem sāpīgus jautājumu, apspriest tos. Savukārt Nacionālās apvienības sāpīgie jautājumi visiem ir zināmi, un viņi turpinās savu politiku gan ap bērnudārzu, gan ap skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā. Tas ir prognozējami.

Turklāt, pēc Čekušina sacītā, tuvākajā laikā pat nav vērts cerēt uz Nacionālā bloka plāna apstiprināšanu. Iemesls ir gaužām vienkāršs: nav pedagogu, kuri prot latviešu valodu nepieciešamajā līmenī, tātad plānu tehniski nav iespējams īstenot. Ir cerība, ka Rīgas domē jautājums par bērnudārzu pāreju uz mācībām latviešu valodā tiks izskatīts praktiskā ziņā, sevišķi ņemot vērā to, ka jaunais Rīgas mērs Oļegs Burovs ir drīzāk ekonomists, nevis politiķis.

Воспитанники детского сада Солнышко - Sputnik Latvija
Burovs apsolījis neieviest latviešu valodu krievu bērnudārzos Rīgā

Vērts norādīt arī to, ka pagaidām vairākumu Rīgas domē veido deputāti no partijām "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai". Šie spēki Nacionālās apvienības izlēcienus pagaidām, visticamāk, bloķēs. Kamēr Nacionālajai apvienībai nebūs vairākuma domē, viņu iniciatīvas neies cauri.

Taču tas nemazina nepieciešamību dod pretsparu nacionālistiem ar visiem politiskajiem un sabiedriskajiem līdzekļiem, norādīja Čekušins – pilnas pārliecības šobrīd nevar būt ne par ko. Pieredze rāda: fakts, ka skolas nav gatavas reformām, netraucēja Latvijas varasiestādēm reformas īstenot. Neraugoties pat uz problēmu ar skolotājiem, kuri paši nav gatavi mācīt bērnus valsts valodā.

"Pagaidām mums ir zināma atelpa. Bet ir jāsaprot, ka var sākties jebkādi procesi, kolīdz Nacionālā apvienība iegūs vairāk varas Rīgas domē. Es par to nešaubos," brīdina Čekušins.

Ziņu lente
0