Rīdzinieki ielenkuši bankas: sākušās izmaksas PNB Banka klientiem

© Sputnik / Sergey MelkonovPNB Banka Rīgā
PNB Banka Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cienījama vecuma cilvēki stāv milzīgās rindās pie banku filiālēm: PNB Bankas klienti devušies saņemt garantēto kompensāciju līdz 100 tūkstošu eiro apmērā.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. No 22.augusta PNB Banka klienti varēs saņemt garantēto kompensāciju līdz 100 tūkstošu eiro apmērā, iepriekš paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Noregulējuma un garantiju fondu nodaļas priekšniece Jeļena Ļebedeva. Garantēto kompensāciju PNB Banka klientiem izmaksās banka Citadele.

Visi PNB Banka klienti, kuri saņēm pabalstus un pensijas no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un kam nav konta bankā Citadele, aicināti apmeklēt vienu no PNB Banka filiālēm, ņemot līdzi pasi vai ID karti dokumentu parakstīšanai.

Viņiem tiks automātiski atvērts konts bankā Citadele, kurā tiks pārskaitīta valsts garantētā kompensācija. Tāpēc iespaidīgas rindas stāv arī tur.

Sociālo tīklu lietotāji demonstrē fotogrāfijas un video ierakstus – rindas visā Rīgā. Komentāros norāda, ka pārsvarā tie ir pensijas vecuma cilvēki un dažkārt vērojama pat histērija.

Vecmīlgrāvī cilvēki stājās rindā pie PNB Banka nodaļas jau pirms veikala atvēršanas – no pulksten sešiem rītā.

Pūlis bija vērojams arī tirdzniecības centrā Rimi Stirnu ielā.

Cilvēki komentāros norāda, ka bankas Citadele filiālē tirdzniecības centrā Domina Shopping arī ir milzīga pensionāru rinda. Sociālo tīklu lietotāji ir sašutuši par tādu haosu.

"Atkārtošu vēlreiz, 21.gadsimtā nav problēma pārņemt kontu un kariņu kontroli citā bankā un pēc tam atsūtīt citu kartiņu. Ja tikai būtu vēlēšanās un uzmanīga attieksme pret sirmgalvjiem. Kauns," atzīmēja Igors Krupņiks.

15.augustā Eiropas Centrālā banka, kas zināmu laiku uzrauga PNB Banka, konstatēja finanšu iestādes finansiālās grūtības. FKTK apturēja bankas darbību Latvijā, tātad no šī brīža apturēta maksājuma karšu un bankomātu darbība, kā arī maksājumi PNB interneta bankā.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas sociālais dienests palīdz PNB bankas klientiem

PNB Banka vērsās pie klientiem ar ieteikumu atvērt kontu bankā Citadele. Tika vēstīts, ka izmaksas sāksies ne vēlāk kā 27. augustā. Aptuveni 40 tūkstoši bankas klientu ir pensionāri. Bankas slēgšanas dēļ vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku nav saņēmuši pensijas un pabalstus.

Arī VSAA apmeklējis liels skaits cilvēku, it īpaši Daugavpilī, Liepājā un Rīgā. VSAA ziņoja: visiem, kas saņēmuši pabalstus PNB Banka, jāatver jauns konts citā bankā vai pasta norēķinu sistēmā.

Iesniegumu ar jauno kontu jāiesniedz VSAA, izmaksas tiks veiktas triju darba dienu laikā. Līdz 21.augustam VSAA bija reģistrēti 10 444 iesniegumi par bankas konta nomaiņu. Liela to daļa tika iesniegti personīgi. Pārsvarā cilvēki izvēlējās banku Citadele, kas izmaksā garantētās kompensācijas.

No Ieguldījumu garantiju fonda PNB Banka klientiem iespējams izmaksāt aptuveni 279 miljonus eiro. tos saņems cilvēki, kuru ieguldījumi nepārsniedz 100 tūkstošus eiro, kā arī valsts un pašvaldības uzņēmumi un iestādes ar budžetu līdz 500 tūkstošiem eiro.

Klienti, kuru ieguldījuma summa pārsniedz valsts noteiktos garantētās kompensācijas griestus – 100 tūkstošus eiro, var iesniegt kreditora prasības par pārējo ieguldījumu daļu bankas likvidācijas vai maksātnespējas procesa ietvaros.

Ziņu lente
0