Rekordliels abiturientu skaits un neaizpildītas budžeta vietas Latvijas augstskolās

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākajā daļā Latvijas augstskolu noslēgusies dokumentu pieņemšana, taču budžeta vietas vēl palikušas.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Vairākām Latvijas augstskolām nav izdevies aizpildīt budžeta vietas, vēsta Rus.lsm.lv.

Студенты университета - Sputnik Latvija
KF Valsts dome piedāvā ieviest bezmaksas augstāko izglītību vairākos reģionos

Iepriekš vēstīts, ka augstskolās jūtams pēdējo piecu gadu laikā neredzēt studēt gribētāju skaits. Šogad 10 911 abiturienti iesnieguši dokumentus vismaz vienā no 13 Latvijas augstskolā.

Lielākajā daļā augstskolu dokumentu pieņemšana jau noslēgusies. Dažas vēl turpina uzņemt studentus maģistratūrā un doktorantūrā.

Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) izdevies aizpildīt gandrīz visas budžeta vietas, savukārt universitātes pamatlīmenī aizņemtas visas vietas, pastāstīja augstskolas studentu pakalpojumu vadītāja Indra Treija.

Atlikušas 10 vietas medicīnas māsu nodaļā. Tur pieņem medicīniskās koledžas absolventus. Toties aizpildītas budžeta vietas maģistratūrā. Treija prognozēja, ka arī doktorantūra nepaliks tukšā.

Rīgas Tehniskajā universitātē atsevišķās studiju programmās atlikusi viena vai divas budžeta vietas, pastāstīja universitātes uzņemšanas komisijas vadītāja Inese Bušovska.

Taču dzelzceļa specialitātēs nav aizpildīti 50% vietu.

Budžeta vietu vairs nav IT, arhitektūras, celtniecības, ķīmijas, autotransporta un aviācijas jomās.

Pretēja situācija izveidojusies Liepājas Universitātē, kur nav aizpildītas budžeta vietas IT un mehatronikas studiju programmās.

Rektora vietnieks Jānis Kudiņš pastāstīja par situāciju Daugavpils universitātē. Tur vispieprasītākās ir sociālās zinātnes un daļa humanitāro programmu. Eksakto zinātņu un bioloģijas nozarēs aizpildītas visas budžeta vietas, jo bezmaksas vietu augstskolā ir maz.

Памятник Александру Пушкину в Риге - Sputnik Latvija
Augstākā izglītība krievu valodā: Latvija nometa, Lietuva noķēra

Kudiņš atklāja, ka pēdējos gados visgrūtāk ir aizpildīt budžeta vietas dabzinātņu nozarēs.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā nav aizpildītas vairākas nākamo pedagogu vietas. Akadēmijas pārstāve Alvīne Kazinika paskaidroja, ka tas saistīts ar profesijas prestižu.

Jāpiebilst, ka jaunajā mācību gadā augstskolas ir pacēlušas studiju maksu. Piemēram, RSU par 12% pieaugusi sešu studiju programmu maksa. LU maksa pieaugusi pirmā kursa bakalauriāta un maģistratūras programmu studentiem.

Cenas palielinājusi arī RTU. Universitātē paskaidroja, ka tā centusies pēc iespējas izvairīties no globālas cenu "uzskrūvēšanas" un palielinājusi maksu tikai izglītības programmās, kuru apguvei ir papildus jāapmaksā komunālie pakalpojumi un risinājumi IT jomā.

Ziņu lente
0