Atvaļinājumu kredīti rada jaunus aizņēmumus: cilvēki nedzīvo atbilstoši līdzekļiem

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasДевушка в кафе на Массандровском пляже в Ялте
Девушка в кафе на Массандровском пляже в Ялте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz 80% Latvijas iedzīvotāju atvaļinājuma laikā atļaujas neplānotus tēriņus. Aptuveni 11% pēc tam spiesti ņemt kredītus.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji atvaļinājumā nedzīvo atbilstoši līdzekļiem: 77% tērē vairāk nekā plānots, bet 34% atzina, ka pēc atvaļinājuma saskaras ar finansiālām grūtībām. Par to liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati, vēsta BNN.

PTAC vēsta, ka 2018.gada augustā bija vērojams lielākais bankas kredītu pieprasījums – jaunu kredītu kopējais apjoms sasniedza 57,22 miljonus eiro. Centrs uzskata, ka šāds pieaugums augustā bija saistīts ar atvaļinājumu period un gatavošanos jaunajam mācību gadam.

Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Dzīvo pāri saviem līdzekļiem: Latvijas iedzīvotājiem arvien grūtāk atmaksāt kredītus

PTAC organizētā patērētāju aptauja parādīja, ka 77% iedzīvotāju atvaļinājuma laikā tērē vairāk nekā ieplānots.

Respondenti atklāja, ka visbiežāk ņēmuši kredītus lidmašīnu vai cita transporta biļešu iegādei (42%) pirms ceļojuma, personīgajiem izdevumiem ceļojumā (41%), kā arī mājokļa īrei (35%), ekskursijām (21%) un neparedzētiem izdevumiem (20%).

Vairāk nekā trešā daļa aptaujāto atzina, ka pēc atvaļinājuma saskārušies ar finansiālām grūtībām, kas saistītas ar ikmēneša izdevumu segšanu, bet 11% respondentu atzīmēja, ka bijuši spiesti aizlienēt šiem nolūkiem no tuviniekiem, draugiem vai kreditoriem.

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa pastāstīja, ka kredītsaistību augošais apjoms liecina par iedzīvotāju sliktajām zināšanām finanšu jomā.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju netiek galā ar neparedzētiem izdevumiem

Viņa paskaidroja, ka kredīti ceļojumiem un atvaļinājumiem rāda: cilvēki vēlas dzīvot šeit un tagad. Pēc būtības kredīts dod iespēju nopirkt sen ilgotu preci vai pakalpojumu tūlīt, taču, pirms ņemt aizdevumu, vajadzētu reāli novērtēt savas iespējas.

Tāpat jānoskaidro arī kredīta atmaksas noteikumi, brīdināja Vītoliņa.

Lielu daļu nebanku kredītu jāatmaksā vienā maksājumā. Pretējā gadījumā nāksies rēķināties ar papildu procentiem. Ja cilvēki nespēj savlaicīgi veikt maksājumus, kredītsaistību termiņi var vilkties gadiem ilgi.

Ziņu lente
0