Miljons eiro algām: kāpēc Latvijā vajadzīga jauna tiesa

© DAMIEN MEYER / AFPВесы правосудия в руках Фемиды
Весы правосудия в руках Фемиды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns apņēmies panākt valdībā un Saeimā savas iniciatīvas īstenošanu – izveidot specializētas tiesas ekonomisko noziegumu izskatīšanai.

RĪGA, 21. augusts — Sputnik. Tuvākā gada laikā Latvijā varētu parādīsies specializēta tiesa, kas izskatīs ekonomisko un finansiālo pārkāpumu lietas. Iniciatīvu izvirzījis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

Bordāna aplēses liecina, ka pirmajai instancei būs nepieciešami 10 jauni tiesneši un 22 darbinieki, apelācijas instancei – četri tiesneši un 10 darbinieki.

Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Kadri izšķir visu. Ar ko ir saistītas amatu izmaiņas Latvijas valsts sektorā?

Jaunās institūcijas izveidei nepieciešami 1 389 717 eiro, turklāt 918 103 eiro tiks atvēlēti algām.

Starp priekšrocībām, ko sniegs atsevišķa tiesvedība, politiķis minēja sekojošas:

1) tiesas lēmumu kvalitātes pieaugums, tiesnešu iemaņu un kompetenču mērķtiecīga attīstība;

2) iespēja uzlabot procesa efektivitāti, nodrošināt lietu operatīvu izskatīšanu;

3) vienveidīgas tiesu prakses un sodu vienotas politikas nodrošināšana;

4) profesionāla darbinieku korpusa nodrošināšana un specializācijai atbilstoši kvalifikācijas celšanas pasākumi;

5) iespēja nākotnē paplašināt specializācijas apjomus;

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Laukos maksāt nenāksies: Tieslietu ministrija iesaka mainīt NĪN

6) atsevišķas tiesas izveide īpaši uzsver valsts politiku – prioritāti konkrētu civilo un krimināllietu izskatīšanai.

Tomēr, pavērojot specializētajām tiesām piedāvāto lietu kvalifikāciju, noskaidrosies, ka patlaban esošā Temīdas sistēma ar tām nav īpaši pārslogota.

2018. gadā Latvijas apgabaltiesās saņemtas lietas saskaņā ar Krimināllikuma pantiem: 177.3 "krāpšanās" — 0 lietu, 195.2 "noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija" — 0, 322.2 — "starpniecība kukuļošanā" — 0. līdera vietu ieņem 218.2 pants - "izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas" – 35 lietas un 179.3 — "piesavināšanās".

Jauno instanci plānots veidot Rīgā, jo patlaban galvaspilsēta aptver 51% visu tieslietu. Protams, tamlīdzīga struktūra motivētu ambiciozus jaunos profesionāļus no provinces – cīņa uz revolucionāras likumības principiem vienmēr ir vilinoša.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Saeima piedos Latvijas iedzīvotājiem parādus, atvieglojot bankrotēšanas procedūru

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto konceptuālo ziņojumu par ekonomisko lietu tiesas izveidi līdz 2021. gada janvārim.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) pēc jautājuma izskatīšanas uzsvēra, ka otrdien valdības līmenī ir pieņemts nozīmīgs lēmums, lai nodrošinātu ātru un kvalitatīvu iztiesāšanu arī sarežģītās ekonomisko un finanšu noziegumu lietās, informēja Tieslietu ministrija.

"Mūsdienās komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumus lietas kļūst arvien komplicētākas un to iztiesāšana tiesās nereti ieilgst, tāpēc mūsu pienākums veicināt sarežģītu un specifisku lietu izskatīšanas ātrumu un kvalitāti. Valdības prioritāte ir drošība, arī ekonomikā un investīciju piesaistē," paziņojumā medijiem pēc valdības lēmuma akcentēja  Jānis Bordāns.

Bordāns  uzskata, ka šādas tiesas izveide nākotnē Latvijas tiesas padarīs par labākajām Eiropā, uzņēmēji varēs braukt uz Latviju, veidot savus uzņēmumus un nebaidīties par tiesu sistēmu, par to, ka viņu lietas tiesās izskatīsies.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Tieslietu ministrs Bordāns izteicis neuzticību ģenerālprokuroram

"Šo mēs redzējām Somijā. Tas patiešām tā ir. Pasaules globālās korporācijas nebaidās atvērt savus ofisus Helsinkos, jo zina, ka lietas izskatīs kvalitatīvi. Tāpat tas būs arī Rīgā," uzsvēra Bordāns.

Taču interesanti, ar ko, no sabiedriskā apdraudējuma viedokļa, kontrabanda ir šausmīgāka nekā slepkavība, pavešana vai narkotiku tirdzniecība? Uzskaitot specializēto tiesu nesto praktisko labumu, Bordāns, pēc būtības nosaucis tikai normālus darba apstākļus visās tieslietu iestādēs. Kāpēc tos vajadzētu dāvāt tikai izredzētiem tiesnešiem?

Pie tam nebūs vienkārši paskaidrot kolēģiem ES, kāpēc Latvijā ar civilajām prasībām, tas ir, saimniekojošo subjektu strīdiem nodarbosies kaut kādi "revolucionārie tribunāli", nevis vispārējās jurisdikcijas tiesas.

Ziņu lente
0