Rīgas domē radies apjukums saistībā ar atkritumu izvešanas tarifiem: vai nu 9% vai nu 83%

CC0 / pixabay / Свалка
Свалка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domē apgalvo, ka atkritumu izvešanas tarifi pieaugs mazāk, nekā par 10%, taču daži līgumi ar jauno operatoru – kompāniju "Tīrīga" – liecina, ka izcenojumi pieaug gan par 50%, gan par 80%, apgalvo opozīcija.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Atkritumu izvešana no Rīgas, sākot ar 15. septembri, pāries kompānijas "Tīrīga" kontrolē, ar kuru noslēgts līgums uz 20 gadiem. Aizvakar, 14. augustā, pēc Rīgas domes opozīcijas deputātu iniciatīvas tika sasaukta Mājokļu un vides komitejas un Finanšu un administratīvo lietu komitejas apvienotā sēde, kurā tika apspriests tarifu jautājums.

Мусор - Sputnik Latvija
Konkurences pārkāpums vai politiskais spiediens: Rīgai draud atkritumu haoss

Rīgas iedzīvotājiem, kā arī uzņēmumiem un organizācijām līdz 15. septembrim jānoslēdz jauns līgums par atkritumu izvešanu ar jauno operatoru. Taču pati Rīgas dome vēl nav pieņēmusi nepieciešamo normatīvo aktu paketi, kuri nosaka "Tīrīga" darbu. Par to pirms dažām dienām paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, norādot, ka pašvaldība sola līdz augusta beigām sagatavot un pieņemt visu nepieciešamo normatīvo bāzi.

Rīgas domes "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis paziņoja, ka noteikumi, kurus nosaka pilsēta, vēl nav uzrakstīti. Tādēļ tas tarifs, kurs iedzīvotājiem šobrīd tiek uzrādīts, var mainīties. Pastāv arī cenas starpība, ja noteikumos tiks paredzēts, ka atkritumi jāizved, piemēram, reizi nedēļā, vai, pieņemsim, reizi mēnesī, pateica viņš.

Otru jautājumu bloku, kuri tika uzdoti pilsētas vadībai, skāra tieši tarifus. "Jā, tarifu kāpums notiks, taču pieaugums nesastādīs vairāk kā 9%," norādīja Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe. Turklāt viņa pauda nesaprašanu saistībā ar medijos izplatīto informāciju, par to, ka tarifi pieaugs par 40%. "Man tiešām nav skaidrs, no kurienes radusies šāda informācija un kā tas aprēķināts," pateica viņa.

Opozīcijas deputāti prezentēja dokumentus: līgumu, kas ar topošo atkritumu izvešanas operatoru ir jāparaksta vienai no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm. Saskaņā ar tajā norādīto izcenojumu, maksa par atkritumu izvešanu no 15. septembra sastādīs 21,03 eiro kubikmetrā esošo 13,45 eiro vietā. Tātad pieaugums sastādīs 56,7%. Bioloģiski sadalāmo atkritumu izvešanas maksa vispār palielināsies par 83,75%. Tiesa, šo informāciju atbildīgie ierēdņi atstāja bez komentāriem.

Мусор - Sputnik Latvija
Eurostat: kur paliek atkritumi no Eiropas

Savstarpējā sēdē piedalījās Konkurences padomes pārstāvji, viņi vēlreiz atgādināja, ka noslēgto līgumu uzskata par brīvas konkurences noteikumu apspiešanu. Šobrīd ar atkritumu izvešanu Rīgā nodarbojas četri operatori – katrs savā atbildības zonā. Līdz ar "Tīrīga" atnākšanu – paliks tikai viena kompānija.

Līdz 8. augustam Konkurences padome gaidīja Rīgas domes paskaidrojumus, paziņojot, ka var pieprasīt līguma atcelšanu. Padomes pārstāvji saka, ka nav izslēgts, ka šis lēmums tika pieņemts vēl pirms 15. septembra, un tad spēkā stāsies "pārejas noteikumi". Tiesa, domē apgalvo, ka līgums jau ir noslēgts un pārejas procedūru pie jaunā operatora pakalpojumiem jebkurā gadījumā vairs nevar atcelt.

Monopolista ienākšanu tirgū Rīgas domē skaidro ar ievērojamas atkritumu pārstrādes pakalpojumu modernizācijas nepieciešamību. Runa ir ne vien par tehnisko atjaunošanu, bet arī par Eiropas Savienības normu ievērošanu ekoloģijas jomā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas noteikumiem. Vairāku rādītāju ziņā Rīgas dome atpaliek no ekoloģijas prasību izpildīšanas kopš 2012.-2013. gada. Pirmkārt, runa ir par sašķiroto atkritumu vākšanas platformu izveidi un atkritumu daļas palielināšanu, kuri ir paredzēti otrreizējai pārstrādei. Līdz 2025. gadam pārstrādē jānonāk 50% atkritumu, līdz 2035. gadam – 90%. Tātad tikai 10% atkritumu var tikt aprakti poligonos.

Мусор - Sputnik Latvija
Taras depozīta sistēmas dēļ paaugstināsies atkritumu izvešanas tarifi

Publiski privātās partnerības shēmu, kuru izvēlējās pašvaldība, šeit uzskata par optimālu šo nosacījumu izpildei. Kompānijas "Clean R" un "Eko Baltija vide" kopā ar pašvaldību kompāniju "Getliņi EKO" izveidoja akciju sabiedrību "Tīrīga". Tātad aptuveni 100 miljonu eiro lielās investīcijas tuvāko gadu laikā tiks piesaistītas gan no pilsētas budžeta, gan no kompāniju privātajiem līdzekļiem. Pēc līguma termiņa beigām – pēc 20 gadiem – pilsēta, saskaņā ar līgumu, saņems infrastruktūru savā lietojumā. Vienošanos, kā tika norādīts sēdē, pārbaudīja un apstiprināja atbildīgās valsts organizācijas, tostarp Finanšu ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Iepirkumu uzraudzības birojs.

Rīgas domes opozīcijas deputāti neizslēdz, ka monopola statuss, kuru ieguvusi "Tīrīga", varētu tikt saņemts "kāda lielās ieinteresētības dēļ". Vārdus un uzvārdus neviens nenosauca. Taču ir zināms, ka aiz kompānijām "Clean R" un "Eko Baltija vide" stāv cilvēki, kas ir saistīti ar bijušo premjeru Andri Šķēli, kura biznesa intereses skar arī atkritumu pārstrādi.

Ziņu lente
0