Kauns pa visu pasauli: Latvijai varētu likt slēgt cietumu

© Sputnik / Sergey MelkonovРижская центральная тюрьма
Рижская центральная тюрьма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas ir kauns, risks un apdraudējums: Latvija nespēj nodrošināt pienācīgus apstākļus ieslodzītajiem, cietumi atgādina ļaunākās bēgļu nometnes.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece. Ilona Spure intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka Latvijai varētu dot rīkojumu slēgt kritiskā stāvoklī nonākušo Daugavgrīvas cietuma Grīvas filiāli, kurā patlaban sodu izcieš aptuveni 700 ieslodzītie.

Spure atklāja, ka Eiropas Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai pēdējo reizi "viesojās" Latvijā 2016.gadā, nākamā vizīte ieplānota 2020.gadā.

Pirms trim gadiem komiteja apmeklēja četrus cietumus. Tolaik EP eksperti brīdināja, ka nākamās vizītes laikā viņi varētu dot rīkojumu slēgt labošanas darbu iestādes, ņemot vērā to stāvokli.

"Tas ir liels apdraudējums, tas ir risks, jo šajā nodaļā ir izvietoti aptuveni 700 ieslodzītie," viņa uzsvēra, pieļaujot, ka IeVP, Iekšlietu ministrijai un valdībai kopumā, pie kuras komiteja arī vizītes laikā vērsīsies, varētu nākties lemt, kur šos ieslodzītos pārvietot. Tātad faktiski būs jāpieņem citi lēmumi, nebūt populāri. Tas ir tas risks," viņa norādīja, neiedziļinoties detaļās.

Turklāt Spure uzsvēra, ka komitejas ziņojuma publiskošana var kaitēt Latvijas starptautiskajam tēlam – līdz šim tādi kritiski ziņojumi ir publiskoti, piemēram, par imigrantu centriem Grieķijā un Turcijā.

Охранный периметр тюрьмы - Sputnik Latvija
Cik izmaksā viens ieslodzītais Latvijā

Spure atgādināja, ka Latvija apsolījusi uzbūvēt jaunu cietumu. Tam bija jābūt gatavam jau aizvadītajā gadā.

Jāpiebilst, ka Latvija nespēj nodrošināt pienācīgus dzīves apstākļus ieslodzītajiem, pat ņemot vērā faktu, ka situāciju valstī ietekmē negatīvā demogrāfija – ieslodzīto skaits desmit gadu laikā sarucis divkārt – no 7 tūkstošiem līdz 3,5 tūkstošiem cilvēku.

Grīvas cietums celts XIX gadsimtā. Vienā kamerā uzturas 12-16 cilvēki. Tas apgrūtina soda izpildi un rada risku, jo ieslodzītajiem dāvāta iespēja mijiedarboties, turklāt ne vien psiholoģiski, bet arī fiziski.

Uzbūvējot jauno Liepājas cietumu, izdosies slēgt vismaz trīs vecās soda izciešanas vietas. Patlaban Tieslietu ministrija izskata iespējas aizņemties būvdarbiem nepieciešamos līdzekļus Eiropas Padomes Attīstības bankā. Jau ir izraudzīts uzņēmums, kas apņēmies uzbūvēt cietumu par mazāko summu – par 113 597 eiro. Tas būs pirmais jaunais cietums, kas uzbūvēts neatkarīgajā Latvijā.

Ziņu lente
0