Profesors Zelmenis izskaidroja "triku" ar minimālās algas palielināšanu Latvijā

© Foto : YouTube / ivovernersДайнис Зелменис, ассоциированный профессор университета им. П. Страдыня, доктор экономических наук
Дайнис Зелменис,  ассоциированный профессор университета им. П. Страдыня, доктор экономических наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas zinātņu doktors Dainis Zelmenis skeptiski vērtē ideju izlīdzināt ienākumus, paceļot minimālo algu līdz 500 eiro.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Valdošās koalīcijas Attīstības padome iepriekš sāka diskusiju par iespēju jau no nākamā gada palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu līdz 500 eiro. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka, palielinot neapliekamo minimumu līdz 500 eiro, budžets zaudēs aptuveni 199 miljonus eiro, vēsta avīze "Segodņa". Saeimas deputāts Krišjānis Feldmanis (Jaunā konservatīvā partija) uzskata, ka kase var atļauties tādus izdevumus, jo arī papildu līdzekļi, ko galu galā saņems strādājošie iedzīvotāji, tik un tā tiks iztērēti uzturam un pakalpojumiem – nauda atgriezīsies budžetā ar PVN starpniecību.

Jauno konservatoru paziņojumi ož pēc populisma, intervijā Sputnik Latvija norādīja Stradiņa universitātes asociētais profesors, ekonomikas zinātņu doktors Dainis Zelmenis.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Latvijā grasās palielināt pensijas

"Budžets Latvijā cieš no naudas trukuma un diezin vai atradīsies līdzekļi minimālās algas palielināšanai. Zināma patiesība Feldmaņā spriedumos ir: ja tiks palielināta minimālā alga, protams, to tērēs pirkumiem, un kaut kas atgriezīsies budžetā uz PVN rēķina. Taču vai budžetā tam nauda atradīsies? Lai viņi parāda, no kurienes ņemt līdzekļus. Pagaidām tie ir tukši vārdi, kas ož pēc populisma," konstatēja Zelmenis.

Profesors uzsvēra, ka ideju izlīdzināt ienākumus, paceļot minimālo algu, viņš vērtē skeptiski.

"Triks šeit drīzāk gan slēpjas citus. Ierēdņu algas Latvijā ir atkarīgas no minimālās. Ir noteikts koeficients, ar kuru reizina minimālo algu. Tāpēc viņi labprāt izšķiras par tās paaugstināšanu," paskaidroja eksperts.

Patlaban minimālā alga Latvijā sastāda 430 eiro. 2019.gada pirmā ceturtkšņa dati liecina, ka vairāk nekā 15% strādājošo Latvijā saņēmuši minimālo algu vai zemāku samaksu.

Зелменис объяснил, в чем "фокус" с повышением минималки в Латвии
Ziņu lente
0