Politika

Jurkāns: ASV nostādījušas Latviju uz nabadzības sliekšņa

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns asi kritizēja valdību par pakļaušanos ASV.

RĪGA, 13. augusts — Sputnik. Savienoto Valstu ietekme Latvijā ir ļoti spēcīga, valdībai nav pašai sava valsts attīstības plāna. Rezultātā 25 gadu laikā emigrējuši simtiem tūkstošu iedzīvotāju, valsts ir viena no nabagākajām Eiropas Savienībā, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

"Es novērtētu ASV ietekmi Latvijā 75% apmērā," teica bijušais diplomāts.

Viņš uzskata, ka amerikāņu ietekme Baltijas valstī ir negatīva - valsts ir viena no nabagākajām Eiropas Savienībā, labākas dzīves meklējumos to pametuši simtiem tūkstošu iedzīvotāju.

Valdībai nav pašai sava tautsaimniecības attīstības plāna, - rezultātā veidojas nenoteiktība, jauniešiem nav saprotams, vai būs iespējams atrast darbu.

"Korupcija ir mūsu galvenais izaicinajums. Un tautsaimniecības attīstības plāna trūkums. Latvijai nav attīstības plāna, jaunieši absolvē augstskolas un nesaprot, ko viņiem tālāk iesākt. Daudzi vienkārši aizbrauc," atzīmēja Jānis Jurkāns.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Latvijas "iedragāšanai" 8 miljonus no Putina nesaņēmu: Jurkāns atbildēja Kiršteinam

Viņš uzsvēra, ka valsts budžetā esošos līdzekļus būtu iespējams veltīt attīstībai, taču tā vietā 2% IKP tiek tērēti aizsardzībai saskaņā ar NATO prasībām. Pie tam Latvijas Aizsardzības ministrija iepērk lietotu tehniku un bruņojumu, lai arī pasaule jau sen ir mainījusies un svarīgāk ir mācīt kiberdrošības speciālistus.

"Mēs tērējam 2% no IKP kaut kādām lietotām mašīnām... Tas ir vakardienas bruņojums. Es vēl varētu saprast, ja mēs ieguldītu naudu kiberdrošības speciālistu apmācībā, bet visas tās vecās bruņumašīnas nevienam nav vajadzīgas. Pasaule ir mainījusies, kari ir citādi," teica bijušais ārlietu ministrs.

Jānis Jurkāns jau vairākkārt kritizējis Latvijas valdību par suverenitātes atdošanu Eiropas Savienībai un ASV. Bijušais politiķis atbalsta arī konstruktīvu mijiedarbību ar Krieviju. Viņš atzīmēja, ka par galveno Latvijas un Krievijas attiecībās kļuvis nepilsoņu jautājums. Bet NATO paplašināšanās uz austrumiem, ko Krievija neatbalsta, Latvijas pievienošanās rietumu sankciju politikai pievienojusi spriedzi attiecībās ar Krieviju.

Ziņu lente
0