Kādēļ Latvijas alkohola tirgotāji "tur" vecās cenas

© Sputnik / Вадим АнцуповПолка с алкогольной продукцией
Полка с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tirgotāji pagaidām nevar tirgot alkoholu Latvijā pēc samazinātas cenas, jo 90% uzkrājumu iegādāti pirms akcīzes samazināšanas.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. No 1. augusta Latvija samazināja akcīzi stiprajam alkoholam par 15%. Tagad likme sastāda 1564 eiro par 100 litriem tīra spirta. Alus akcīze palika nemainīga, jo pat pēc akcīzes nodokļa samazināšanas Igaunijā, Latvijā alus joprojām ir lētāks.

Taču Latvijā pievērš uzmanību tam, ka alkohola cenas veikalos turas līdzšinējā līmenī. Par to, kādēļ tā notiek, pastāstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, vēsta Tvnet.lv.

Емкость для хранения спирта - Sputnik Latvija
Uzdzēra klāt sēnēm metilspirtu: Bauskas novadā miruši trīs cilvēki

Pēc viņa sacītā, alkohola cenas Latvijā pagaidām paliek nemainīgas dēļ tā, ka veikali iepirkuši produkciju pirms nodokļa samazināšanas un, līdz ar to, izpārdot stipros dzērienu tā, lai neciestu zaudējumus. Tādēļ nevajag cerēt uz strauju cenu kritumu.

Alkohols patiesībā kļuvis lētāks tikai pēc 1. augusta. Kamēr veikali neizpārdos alkoholu, kurš tika iegādāts pirms akcīzes samazinājuma, paliks vecās cenas. Izņēmums var būt tikai tiem tirgotājiem, kuri strādā pierobežas zonā ar Igauniju, kur šīs kategorijas preču aprite ir lielāka un stiprie dzērieni tiek izpirkti ātrāk.

"Patlaban 90% no tirgū esošā alkohola ir ar veco akcīzes marku," paskaidroja Danusēvičs.

Tāpat viņš norādīja, ka pēc akcīzes samazināšanas alkohola patēriņa pieaugums Latvijā netika novērots. Un Veselības ministrijas pieņēmumi par to, ka "tauta sāks dzert vairāk", pagaidām ir un paliek pieņēmumi un uzskati.

Tieši pretēji, alkohola nodokļa samazinājums sniedz iespēju cilvēkiem nedzert vairāk, bet rūpīgāk izvēlēties kvalitatīvāku alkoholu.

Kurš vairāk

Iepriekš ziņots, ka Latvijas varasiestādes samazināja akcīzi alkoholam cerībā uz to, ka tas piesaistīs somu un igauņu pircējus, kā arī tūristus. Pēc visoptimistiskākajiem aprēķiniem, budžeta ienākumi kļūs lielāki, nekā pirms alkohola akcīzes samazinājuma Igaunijā, kad igauņi braukāja pēc alkoholiskajiem dzērieniem uz Latviju.

Бармен разливает напитки - Sputnik Latvija
Kā uzvesties bārā: bārmeņi pastāstīja, kas viņus tracina

Taču skaitļi liecina, ka Saeimas lēmums samazināt akcīzi stiprajam alkoholam izmaksās Latvijas budžetam 70 miljonus eiro nesaņemto nodokļu veidā. Bet, kā apgalvo valsts valdība, pretējā gadījumā zaudējumi no pazaudētās izdevības sastādītu 92 miljonus eiro.

Savukārt Igaunijas valdība samazināja alkohola akcīzes jau 1. jūlijā. Tur tika aprēķināts, ka budžetam tas izmaksās 12 miljonus eiro. Taču Igaunijas varasiestādes, līdzīgi Latvijas varasiestādēm, cer, ka alkohola pārdošanas izaugsme palīdzēs paaugstināt ienākumus par 3 miljoniem eiro gadā.

Ziņu lente
0