Jūrmalā ārzemniekiem izsniedz aizliegtās zāles

© Foto : rigvir.comЛекарство Rigvir
Лекарство Rigvir - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai gan vēža ārstēšanas līdzekļa Rigvir izplatīšana tika apturēta, Jūrmalas klīnikā to var saņemt ārzemju pilsoņi; tiek gatavota pārbaude.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Zāļu valsts aģentūra apturēja preparāta Rigvir reģistrāciju, kurš ir paredzēts vēža ārstēšanai, 2019. gada martā līdz brīdim, kamēr netiks novērsti kvalitātes defekti. Taču uzņēmums "Latima", kurš reģistrējis medikamentu, tā arī nav noskaidrojis problēmu iemeslu.

Вице-президент Латвийского общества врачей Марис Плявиньш - Sputnik Latvija
Pļaviņš paskaidroja, kā Latvijā padarīt zāles pieejamākas

Šobrīd Rigvir Latvijā ir atļauts pārdot tikai tiem pacientiem, kuri jau ir lietojuši šo preparātu pirms izplatīšanas aizlieguma ieviešanas. Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens pastāstīja, ka par medikamenta lietošanas turpināšanu atbildību nes ārsts, kurš to ir nozīmējis, kā arī pats pacients. Ja ārstējošais ārsts uzskata, ka pacientam kļūst labāk pēc preparāta lietošanas, kaut arī tā kvalitāte neizraisa pārliecību, pacients var turpināt ārstēšanos ar Rigvir.

Taču izrādās, ka Latviju apmeklējošie ārzemnieki var iegādāties aizliegto medikamentu kādā Jūrmalas klīnikā, kas iepriekš piederējusi Rigvir grupai, vēsta Lsm.lv. Pēc klīnikas vadītāja Māra Lustes sacītā, medikamenta ampulas ārzemniekiem ved no ārzemēm.

Savukārt Zāļu valsts aģentūra paskaidroja, ka medikamenta ievešana ārpus ES zonas nenozīmē, ka to atļauts izplatīt Latvijā. Veselības inspekcija jau ir ieinteresējusies par šo jautājumu un tuvākajā laikā plāno veikt pārbaudi klīnikā.

Tiek ziņots, ka, ja kompānijai neizdosies novērst trūkumus medikamentā trīs gadu laikā, tad reģistrācija tiks pilnībā anulēta.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Aptieku uzcenojumu līderis: kāpēc zāles Latvijā ir dārgas

Sputnik Latvija jau rakstīja, ka marta beigās Zāļu valsts aģentūra pārtrauca Rigvir apriti, kad laboratorijas pārbaude Lielbritānijā noskaidroja, ka četras zāļu sērijas neatbilda standartiem – to sastāvā bija mazāk aktīvās vielas, nekā ražotājs norādījis reģistrācijas brīdī. Iepriekš mediķi vairākkārt apšaubīja šī šķīdinājuma efektivitāti, taču medikaments palika kompensējamo zāļu sarakstā pacientiem ar ļaundabīgu ādas melanomu.

Tikmēr Veselības inspekcijā vērsušies 38 pacienti, 5 ārstniecības iestādes, 16 onkologi, ģimenes ārsti, onkologs-ķīmijterapeits, imunologs un dermatologs, kuri kopā palūdza atļaut turpināt Rigvir terapiju. Tomēr Veselības ministrijas nostāja paliek nelokāma: Rigvir izplatīšanas aizliegumu Zāļu valsts aģentūra varēs atcelt vienīgi tad, kad šķīdinājuma ražotājs likvidēs konstatētos trūkumus.

Ziņu lente
0