"Sākam ar sevi": Memory Water nāksies atbildēt par KPV LV priekšvēlēšanu reklāmu

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovЛидер KPV LV Артусс Кайминьш после выборов
Лидер KPV LV Артусс Кайминьш после выборов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ūdens tirgotājam Memory Water būs jāsamaksā naudas sods vairāku simtu eiro apmērā par nelikumīgu partijas KPV LV priekšvēlēšanu aģitāciju Latvijas 13. Saeimas vēlēšanu laikā.

RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Varētu likties, ka priekšvēlēšanu skandāliem Latvijā jau sen bija jānorimst, jo 13. Saeima tika izvēlēta jau 2018. gada rudenī. Taču tas tā nav. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina atrast pārkāpumus priekšvēlēšanu aģitācijā, vēsta Mixnews.lv.

Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs pastāstīja par krimināllietu pret viņu

Lieta tāda, ka birojs tikai pabeidzis pārbaudi, kuru iesāka vēl pērnā gada vasarā attiecībā pret ūdens tirgotāja Memory Water reklāmas kampaņu. Par pārbaudes rezultātu kļuvis 600 eiro naudas sods.

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Amīlija Raituma 2018. gadā Latvijas Radio ēterā stāstīja, ka pārbaudi birojs iesācis pēc savas iniciatīvas, taču tika saņemti arī daži attiecīgi iesniegumi.

Vērts atzīmēt, ka Memory Water reklāma toreiz neiztika bez sociālo tīklu lietotāju uzmanības. Cilvēki pamanīja, ka reklāma satur slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, jo tās lozungs "Sākam ar sevi!" bija līdzīgs partijas KPV LV lozungam "Valstij jāsāk ar sevi".

Taču Raituma uzsvēra, ka trešās personas drīkst likuma ietvaros īstenot aģitāciju, ja viņu tēriņi nepārsniedz 6450 eiro.

Beigās KNAB noskaidroja, ka kompānija Memory Water pastrādāja administratīvu likumpārkāpumu, publicējot KPV LV priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus sabiedriskās vietās un neiesniedzot birojā izcenojumu to izvietošanai likumā noteiktajā kārtībā.

Tiesa, Memory Water negrasās padoties un negrasās tik viegli šķirties no naudas. KNAB lēmumu par naudas soda piemērošanu kompānija apstrīdēja Rīgas Rajona tiesā, kur uzņēmuma sūdzība tika izskatīta 7. novembrī.

Interesanti, ka priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumus, kuri bija saistīti ar partiju "Saskaņa", KNAB novērsa pirms vēlēšanām daudz ātrāk. Pirms 13. Saeimas vēlēšanām birojs pievērsa uzmanību plakātam ar savstarpēju "Saskaņas" līdera Nila Ušakova un viņa sievas Ivetas Strautiņas attēlu uz ēkas fasādes Rīgas Centrāltirgus tuvumā, Spīķeru kvartālā, kur atrodas partijas birojs.

Motorzāģis - Sputnik Latvija
Priekšvēlēšanu slaktiņš ar motorzāģi: Ingūna Sudraba pārsteidz ar savu aģitāciju

KNAB skaidroja, ka kompānija "Spīķeru nami", kuras pārraudzībā atrodas ēka ar izvietoto plakātu, tika norādīta kā reklāmas publicētājs, kas ir pretrunā ar likumu. Turklāt KNAB norādīja, ka "Spīķeru nami" neiesniedza izcenojumu par aģitācijas materiālu publicēšanu, un tas nozīmē, ka uz ēkas sienām politisko reklāmu vispār nedrīkstēja izvietot.

Birojā paziņoja, ka plakāts ar savstarpēju Ušakova un viņa sievas portretu ir "mēģinājums apiet likumu", nodēvējot divpusējā līgumā 2000 eiro bez PVN vērtās reklāmas izvietošanu par "pasākuma noformējumu".

Turklāt KNAB sūdzējās, ka viņu prasībās noņemt plakātu "Saskaņa" ieklausījās vien pēc dažām dienām. Tāpat toreiz birojā solīja uzlikt administratīvo atbildību Ušakova partijai.

Ziņu lente
0