Tiesībsargs pēdējo reizi brīdina: jāpaceļ pensijas

© Sputnik / Oksana DzadanОмбудсмен Янсонс Юрис
Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minimālais vecuma pensijas apmērs Latvijā ir augstāks par absolūto nabadzības līmeni, taču tiesībsargs Juris Jansons neuzskata, ka tas ir pietiekams.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Tiesībsargs Juris Jansons nosūtījis valdībai brīdinājumu, kurā ierosina līdz šī gada 1.oktobrim noteikt vecuma pensiju minimālo apmēru atbilstoši Satversmei, vēsta Jauns.lv.

Кошелек - Sputnik Latvija
CSP: vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju ar grūtībām sedz ikdienas tēriņus

Tas ir jau ceturtais pirmstiesas brīdinājums, ko tiesībsargs nosūtījis valdībai par nabadzības riskam visvairāk pakļauto iedzīvotāju slāņu aizsardzību. Ja valdība noteiktajā termiņā nenovērsīs pārkāpumus, Jansons apņēmies vērsties Satversmes tiesā, paziņoja Tiesībsarga biroja sabiedrisko attiecību pārstāve Ruta Siliņa.

"Tiesību akti paredz, ka minimālā pensija ir piesaistīta valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam, kas arī ir nepietiekams. Šobrīd tas ir 64,03 eiro mēnesī. Minimālā pensija tiek aprēķināta ar koeficientu, bet, lai ar kādu koeficientu to rēķinātu, tā ir ārkārtīgi niecīga un par to cilvēkam nav iespējams izdzīvot. (..) Tas ir valsts pienākums – apzināt, kādas ir faktiskās vajadzības, un atbilstoši tam arī noteikt sociālās aprūpes sistēmu, tai skaitā arī attiecībā uz minimālo vecuma pensiju. Vēstulē tiesībsargs arī ironiski norāda, ka atbilstoši Pasaules Bankas atzītajam absolūtās nabadzības līmenis 2015. gadā bija 1,67 eiro dienā. Pārrēķinot to, ko tagad saņem daļa mūsu cilvēku, tas ir tikai par nepilnu eiro dienā vairāk. Vai tiešām valsts uzskata, ka tas ir cilvēka cienīgi?" viņa uzsvēra.

Tiesībsarga birojs atzīmē, ka valsts koncepcijā par minimālo garantēto ienākumu līmeni atzina, ka minimālais vecuma pensijas apmērs nav pietiekams.

Minimālo valsts garantēto pensiju Latvijā saņem 64 tūkstoši cilvēku – 14.3% visu vecuma pensijas saņēmēju. Viņu skaitā 7368 cilvēki ir invalīdi, 397 – invalīdi no bērnības.

Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija: Latvijā 600 tūkstoši strādājošo "velk" 450 tūkstošus pensionāru

Minimālais vecuma pensijas izmērs Latvijā sastāda 70,43 - 108,85 eiro mēnesī, jeb 2,35 - 3,63 eiro dienā, bērnības invalīdiem – no 117,39 līdz 181,42 eiro mēnesī jeb 3,91 - 6,05 eiro dienā.

Pasaules bankas dari liecina, ka absolūtais nabadzības līmenis pasaulē 2015. gadā veidoja 1,97 dolārus, jeb 1,67 eiro dienā.

Acīmredzot, valsts uzskata: ja minimālais vecuma pensijas izmērs par nepilnu eiro pārsniedz absolūto nabadzības līmeni, Latvija var sevi uzskatīt par sociāli atbildīgu valsti. Tas ir savdabīgs Satversmes traktējums, uzskata Jansons.

Patlaban viņš gatavo prasību Satversmes tiesā par minimālā garantētā ienākumu līmeņa neatbilstību Satversmei. Likums paredz, ka pirms vēršanās ST iestāde, kas izdevusi atbilstošo tiesisko aktu, jāaicina novērst trūkumus.

 

 

Ziņu lente
0