Ienīst viens otru un izsmej pavēles: Kanādas bataljona ikdiena Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovКанадский военный из сводного батальона НАТО в Латвии готовит гребешки
Канадский военный из сводного батальона НАТО в Латвии готовит гребешки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas mērķa grupas "Latvija" J9 nodaļā notikusi sašķelšanās divās savā starpā naidīgās grupās: karavīri apskauž viens otru privilēģiju, alkohola, brīvdienu un medaļu dēļ.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Kanādas militārā vadība nosūtījusi uz Latviju izmeklētāju pēc sūdzību saņemšanas par aizvainojumiem un neprofesionālu uzvedību, kas zeļ un plaukst misijas apakšvienībā. Izmeklēšana tika iesākta vēl pērn, taču atsevišķi lietas aspekti, saskaņā ar Kanādas armijas preses dienesta paziņojumu, joprojām tiek pētīti, raksta National Post.

Канадский солдат - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kanādas karavīriem Latvijā ir nepieciešams frizieris. Vietējos lūdzam netraucēt

Sūdzību izpētes gaitā noskaidrojās, ka atsevišķi karavīri Latvijā atklāti izsmēja augstāko vadību Kanādā, izplatīja aizvainojošas karikatūras ar padomnieka dzimumu jautājumos attēlu, kurš bija iesaistīts misijā, un izplatīja baumas attiecībā pret kādu apakšvienības komandieru, kuram bija jāierodas Latvijā. Tāpat tā dēvētās Kanādas armijas Latvijas operatīvās grupas J9 daļas locekļi nereti atļāvās izteikt neprofesionālus komentārus zemākas militārās pakāpes militārpersonu klātbūtnē.

Virsnieks Džeremijs Faunteins, kurš tika nosūtīts uz Latviju izmeklēšanas veikšanai, nonāca pie secinājuma, ka minētā apakšvienība faktiski sadalījusies divās savā starpā konfliktējošās grupās. Tāpat Faunteins savā izmeklēšanas atskaitē norādīja uz mēģinājumiem "izvairīties" no operatīvās komandēšanas Otavā. Karavīri no J9 neatbildēja uz vadības pieprasījumiem, atklāti izsmēja pavēles, papildinot tās ar komentāriem "suņa murgs", "absolūti nepamatoti".

Tāpat Faunteina atskaitē tiek runāts par problēmām, kuras izraisījusi Kanādas karavīru stāvokļa atšķirība Latvijā – daži no viņiem saņem atvieglojumus, tiek atbrīvoti no daļas nodokļu samaksas, kādam ir tiesības saņemt medaļas, bet kādam nav, taču viņi ir spiesti strādāt plecu pie pleca, kas izraisa nepatiku.

Citu problēmu vidū, kuras morāli ietekmē karavīrus, virsnieks Faunteins norāda uz nevienlīdzīgu piekļuvi alkoholam, atšķirībām tiesībās izbraukt ārpus militārās bāzes un vadības sastāva atbalsta trūkumu rezervistiem.

Alkoholisks dzēriens glāzēs - Sputnik Latvija
Seksa skandāls licis pārvērtēt Kanādas spēku Latvijā morālā atbalsta programmu

Neprofesionāla uzvedība ilgstošā laika periodā, kā arī neadekvāta ierobežojumu politika, neskaidrs personāla statuss noveda pie viņu morālā gara degradēšanas, teikts atskaitē. Faunteins ieteica pēc iespējas ātrāk veikt pasākumus, lai normalizētu situāciju un atjaunotu profesionālo uzvedību, kā arī uzlabotu komunikāciju ar vadību Otavā.

Kanādas armijas pārstāve Lea Kempbela, komentējot mediju pieprasījumu attiecībā uz izmeklēšanu, paziņoja, ka atskaites detaļas patlaban nevar tikt izpaustas, jo atsevišķi lietas aspekti joprojām tiek noskaidroti.

Kolīdz par neprofesionālas uzvedības gadījumiem tika paziņots operatīvās grupas komandierim Latvijā, Kanādas Bruņotie spēki iesāka izmeklēšanu, nekavējoties tika veikti soļi situācijas labošanai, piemēram, dažādi administratīvie pasākumi un kadru maiņa, piebilda viņa.

Ziņu lente
0