"Centās piedzīt no latvieša 5000 eiro": Latvijas iedzīvotāji sūdzas par autonomām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēkšņie defekti, neiedomājams garantijas maksas apmērs un drošības maksas neatgriešana, netaisnīgi līgumu punkti un valsts valoda: par autonomas kompāniju saņemts desmitiem sūdzību.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Pārkāpumu skaits automobiļu nomas nozarē pieaug. Pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktores Baibas Vītoliņas sacītā, no 2017. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. jūlijam PTAC saņēma 58 sūdzības par autonomām, vēsta Rus.lsm.lv.

Mercedes-Benz S Class W222 AMG в защитной пленке - Sputnik Latvija
Latvijā pieaudzis luksa klases automašīnu pieprasījums

2017. gadā tika saņemtas 19 sūdzības, 2018. gadā PTAC tika saņemtas 23 sūdzības, savukārt nepilnajā 2019. gadā par auto nomas pakalpojumiem Latvijas iedzīvotāji pasūdzējušies jau 19 reizes. Turklāt Eiropas Patērētāju centra tīklā (ECC-NET) 2019. gadā tika saņemtas 535 sūdzības, pērn – 1210, savukārt 2017. gadā – 2501 sūdzība.

Vītoliņa paskaidroja, ka visos patērētāju sūdzību gadījumos par auto iznomātājiem runa ir par iespaidīgām summām. Piemēram, Islandē autonoma pieprasījusi no Latvijas iedzīvotāja 5 tūkstošus eiro garantijas maksas kārtā. Turklāt iznomātāji izdomāja visnotaļ dīvainu skaidrojumu. Viņi apgalvoja, ka pilnā apdrošināšana neiekļāva smilšu vētras risku, un tādēļ Latvijas pilsonim bija jāsamaksā par automobiļa gūtajiem bojājumiem.

Pašā Latvijā līdz piecu tūkstošu eiro pretenziju summām pagaidām nav nonācis, taču lielākais strīds starp klientu un autonomu automobiļa gūto bojājumu dēļ tika novērtēts 600 eiro vērtībā, kas arī nav maz.

Latvijas iedzīvotāji lielākoties sūdzas par iznomātāju piekasīšanos mašīnu bojājumiem, kuri iepriekš netika fiksēti un varēja parādīties pēc automobiļa atgriešanas. Līdz ar to autonomās bieži nevēlas atgriezt drošības maksu. Turklāt patērētājus neapmierina tas, ka nomātas mašīnas lietošanas laikā tajā tiek atklāti kaut kādi nopietni defekti. Tātad autonoma izsniedz iepriekš bojātu automobili.

Valsts valoda un zaudējumi

2018. gadā PTAC pārbaudīja 17 automobiļu nomas salonus un 12 no tiem atklāja pārkāpumus. Turklāt lielākoties problēmas bija saistītas ar pašu līgumu, precīzāk sakot, ar līguma valodu. Bieži līgums un mašīnas pieņemšanas-nodošanas akts nav pieejams latviešu valodā. Turklāt nomas saloni bieži piemēro līgumos netaisnīgus nosacījumus un nesamērīgi lielus sodus attiecībā uz gūtajiem zaudējumiem.

Mašīna - Sputnik Latvija
Igauņi maina automobiļus biežāk, nekā latvieši un lietuvieši

PTAC konstatēja, ka kompānijas izvēlas pārlikt zaudējumu atlīdzināšanu uz klientu, pat tādos gadījumos, kad viņam nav nekāda sakara ar to, kas noticis mašīnai.

Kaut gan nevar teikt, ka vadītāji, kuri nomā mašīnu, vienmēr ideāli izturas pret transportlīdzekli. Cilvēki atļaujas pārsniegt ātrumu un, protams, ir arī tie, kas neizvairās no bojājumu radīšanas.

PTAC un Eiropas Patērētāju informēšanas centrs pat ir uzsākuši kampaņu ar nosaukumu "Domā, ja auto nomā". Šīs kampaņas uzdevums ir motivēt patērētājus uzmanīgi lasīt līguma nosacījumus, lai zinātu savas tiesības un pienākumus.

Tāpat ir jānodrošina sevi, piefiksējot mašīnas ārējo stāvokli pirms tās lietošanas uzsākšanas. Var nofotografēt mašīnu vai nofilmēt video ar visu defektu apskatu, ja tādi pastāv. Arī turpmāk jāizturas pret transportlīdzekli saudzīgi un jāatgriež tas autonomai  darba kārtībā.

Ziņu lente
0