Izsūtīt uz dzimteni: suvenīri ar Putinu izraisa Nacionālā bloka ģenerālsekretāra sašutumu

© Sputnik / Sergey MelkonovМатрешки в виде Владимира Путина и Дональда Трампа в сувенирном магазине в Риге
Матрешки в виде Владимира Путина и Дональда Трампа в сувенирном магазине в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neapmierinātība par "nepareizajiem" suvenīriem, kuri atklāti pašā Vecrīgas sirdī, turpina pieaugt – tēmas apspriešanā iesaistījies Latvijas Institūts un Nacionālās apvienības pārstāvji.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Sabiedrības uzmanības centrā izrādījies suvenīru veikals, kurš atrodas Vecrīgā, Šķūņu ielā, kur vērīgie rīdzinieki atklājuši aizdomīgu produkciju.

Starp pieteiktajām Latvijas precēm un nacionālajiem suvenīriem veikala plauktos stāvēja krūzes ar kaimiņvalsts prezidenta – Vladimira Putina – attēlu. Tas izraisīja šoku un galēju sašutumu rīdziniecei vārdā Līga, kura paziņoja par šo nepatīkamo atklājumu Facebook.

"Suvenīru veikali domāti, protams, tūristiem, bet reizēm arī man patīk paskatīties, ko tad mēs ciemiņiem piedāvājam paņemt līdz no mūsu valsts.
Ieejot nesen atklātajā suvenīru veikalā "Sēta" (Šķūņu ielā 6) biju ļoti nepatīkami pārsteigta par iegādājamo preču klāstu, lai neteiktu, ka tas uzdzina riebumu un nepatiku pret visu šo veikalu," padalījās iespaidos Līga.

Izrādījās, ka lieta ir saistīta ar krūzēm ar Vladimira Putina attēlu.

Maskavas Kremlis - Sputnik Latvija
"Putina pelmeņi": ražotājs atklājis nosaukuma noslēpumu

"Starp kaķīšiem, zaķīšiem, magnētiem un citām satriecošām lietām gozējās krūzītes ar kaimiņvalsts Krievijas Federācijas prezidentu - Vladimiru Putinu!
Vai tiešām mūsu pašapziņa ir tik ļoti zema, ka mēs naudas dēļ esam gatavi pārdot visu? Vai veikala īpašnieka vēlme nopelnīt stāv augstāk par morāles principiem?" neizpratnē vaicā publikācijas autore.

Pēc šokētās Līgas sacītā, viņa nekad vairs nevēlas redzēt šādus suvenīrus, taču vienīgais, kas viņai atliek, – vienkārši neienākt šādos veikalos. Uzlabot situāciju, iespējams, palīdzēs arī uzraksta izmainīšana skatlogā - "Vispasaules suvenīru veikals", bet nu nekādā veidā ne "Tradicionālie Latvijas suvenīri", piedāvā risinājumu publikācijas autore.

Ļoti populāra prece

Skandalozajā tēmā iesaistījās žurnālisti, kuri noskaidroja, ka veikalā tik tiešām pārdot suvenīrus ar Vladimira Putina attēliem, taču aizliegt šāda veida tirdzniecību neesot iespējams. Putins jūrnieku cepurītē, saulesbrillēs, hokeja spēlē un pat lāča mugurā, uzskata krūžu sortimentu rakstā portālā LSM.lv.

Кружки на на нацистской ярмарке в Валге - Sputnik Latvija
Magnēts ar nacista smaidu un alus ar svastikas smaku: Baltijas valstu bīstamais ceļš

Veikala saimnieku Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" žurnālistiem uz vietas satikt neizdevās, taču pārdevēja pastāstīja, ka vienas suvenīru krūzes cena ar Putina fotogrāfiju ir 10 eiro, un šīs preces ir ļoti populāras pircēju vidū.

Taču šādi suvenīri var radīt tūristiem kļūdainu priekšstatu par Latviju, pārliecināti žurnālisti. Viņiem piekrīt Latvijas Institūta pārstāve Vita Timermane-Moora, taču uzsver, ka aizliegt šādu suvenīru tirdzniecību nedrīkst, un arī nevajagot. Taču tas ir labs iemesls sākt runāt par to, kādas dāvanas un ko tieši dāvanas kārtā ved no Latvijas.

"Šis ir tas jautājums, kur mums ir jārunā ne tikai par cilvēcisko atbildību, bet arī pilsonisko atbildību. Būtu interesanti uzzināt, kāpēc ražotājs ir izvēlējies tieši šādas fotogrāfijas un šādu personību," pateica Timermane-Moora.

Izsūtīt uz dzimteni

Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts pauda radikālāku viedokli, piedāvājot izsūtīt uz "dzimteni" visus tos, kas to tik ļoti mīl.

"Šādu preču tirdzniecību aizliegt nevarot, bet valsts varētu nodrošināt šādu cilvēku repatriāciju uz "roģinu", kuru viņi tik ļoti mīl. Krievija viņus aicina. Lai pierāda savu mīlestību pret šo valsti un tās caru, kas peldas jūrā, kamēr puse Krievijas deg, bet Maskavā pilsoņus dauza ar stekiem, jo viņi grib īstas vēlēšanas," uzrakstīja Zeltīts Facebook.

Atsevišķi nacionālpatrioti publikācijas komentāros ne vien piekrita Zeltīta viedoklim, bet arī pauda gatavību apmeklēt šo veikalu, lai "nejauši sasistu šīs krūzes".

Sociālajos tīklos regulāri tiek rīkotas karstas diskusijas par suvenīru produkciju ar Krievijas simboliku un Vladimira Putina attēlu. Gada sākumā viens no Twitter lietotājiem aizgāja uz Rīgas Centrāltirgu un pauda sašutumu par to, ka ieraudzīja tur t-kreklu ar Putinu un Krievijas ģerboni. Nacionāli norūpējušies komentētāji bija vienisprātis, ka šādu preču tirgotājiem "nav sirdsapziņas".

Suvenīru produkciju ar Krievijas simbolikas attēlošanu var atrast ne vien Rīgas Centrāltirgū: tā ir populāra arī citās Latvijas pilsētās, sevišķi Daugavpilī.

Ziņu lente
0