Ieraudzījis publikāciju par "valsts okupāciju": Golubevs pastāstīja, kā ziņojis par Fileju

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrojies, ka nesekmīgajam eirodeputātam Dmitrijam Golubevam bija "svarīgi" iemesli ziņot par Latvijas Krievu savienības valdes locekli Aleksandru Fileju.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Partijas "Jaunā Vienotība" loceklis, bijušais EP deputāta kandidāts Dmitrijs Golubevs pastāstījis žurnālistiem, kāda iemesla dēļ ziņojis Valsts drošības dienestam (VDD) par Latvijas Krievu savienības valdes locekli Aleksandru Fileju, vēsta Mixnews.lv.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Nepamanīja cenzūru: Rinkēvičs apgalvo, ka Baltnews tika bloķēts likumīgi

Sūdzība, kuras rezultātā patlaban Filejam par sava viedokļa paušanu savā Facebook lapā draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbi vai naudas sods saskaņā ar Latvijas Krimināllikuma 74.1 pantu, kā izrādās, bija Golubeva dvēseles kliedziens.

Iespējams, iemesls meklējams pārliekā interesē par sociālajiem tīkliem? Galu gala, JV loceklis atzina, ka bieži skatās, ko cilvēki raksta Facebook, un nejauši ieraudzījis LKS valdes locekļa publikāciju, kurā tas sveica Latviju ar 1940. gada 17.jūliju – dienu, kad "uz mežonīga nacionālisma pamatiem celta diktatora režīmā iegrimušajā Latvijā tika ievests ierobežots Sarkanās armijas kontingents. Rezultātā republikā drīz tika iedibināta padomju vara".

Filejs atgādināja, ka "Latvija nebūt neiebilda pret padomju varu". Taču Golubevs viņam nepiekrita. Vēl vairāk, viņš nekavējoties ziņoja par publikāciju VDD, interpretējot visu latviešu deputātu iemīļotajā "okupācijas" formātā.

Tiesa, Golubevs iegalvo, ka publikāciju skatījis ne tikai "Jaunās Vienotības" locekļa, bet arī "parasta Latvijas iedzīvotāja" acīm. Un, kā "parasts Latvijas iedzīvotājs" tūlīt nosūtījis sūdzību VDD.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Informatīvās telpas tīrīšana: KF ĀM gaida EDSO reakciju sakarā ar Baltnews bloķēšanu

Acīmredzot, par lielu prieku Golubevam, VDD reaģēja jau pēc trim dienām un ierosināja pret Fileju krimināllietu saskaņā ar 74.1 pantu – par darbībām, kas publiski slavina, noliedz, attaisno vai noniecina PSRS kara noziegumus pret Latviju un tās iedzīvotājiem. 

Fileja publikāciju Facebook Golubevs nosauca par "likumpārkāpumu", par kuru viņam, pilsonim, kurš ievēro likumus, bija jāpaziņo atbilstošai iestādei. Tā viņš, pēc paša izteikumiem, cenšoties panākt, lai Latvija kļūtu labāka, lai visi Latvijā dzīvotu labāk.

Atliek tikai minēt, kā Golubevs vēlas padarīt labāku cilvēku dzīvi demokrātiskā valstī, ierobežojot un pārkāpjot citu cilvēku vārda brīvību.

Likums neaizliedz

Iepriekš LKS uzsvēra, ka Fileja lietu uzskata par "vārda brīvības tiesību pārkāpumu Latvijas sabiedrībā" un sniegs viņam visu nepieciešamo palīdzību un atbalstu.

Рижский экскурсовод Александр Филей - Sputnik Latvija
Viedoklis
Fileja lieta: kāpēc apsūdzībai nāksies sagrozīt vēsturi un izdomāt genocīdu

Vladimirs Lindermans iepriekš paskaidroja: Sarkanās armijas vienību ienākšana Latvijas teritorijā nav ne genocīda akts, ne noziegums pret cilvēci, ne kara noziegums. Fileja vainu pierādīt būs neiespējami, jo nekādas vainas faktiski nav.

Par noziegumu pret mieru pieņemts uzskatīt agresīva kara plānošanu, kurināšanu un vešanu, pārkāpjot starptautiskos līgumus. Sarkanās armijas kontingents iegāja Latvijā, ņemot vērā Līgumu par savstarpēju palīdzību, ko Padomju Savienība un Latvija noslēdza 1939. gada oktobrī.

Lindermans paskaidroja, ka Filejs savā publikācijā attaisnojis un slavinājis notikumu, ko Latvijas Krimināllikums neaizliedz attaisnot vai slavināt.

Ziņu lente
0