Rīgas Centrāltirgū pilnā sparā tirgo sēnes un ogas

© pixabayЛисички
Лисички - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cik maksā gailenes un meža mellenes un avenes Rīgas Centrāltirgū, un kas nav kārtībā jāņogu un ērkšķogu tirgotājiem.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Beidzot esam sagaidījuši silto vasaru, kad aug viss – gan mežā, gan arī dārzā, gan mazdārzos, raksta Valērijs Zaicevs Bb.lv. Viņš piedāvā pastigāt gar Rīgas Centrāltirgu un apskatīties, kas cik maksā.

Un tur parādījušās meža mellenes, kuras nav salīdzināmas ar dārza mellenēm. Pēc speciālistu sacītā, tajās ir vairāk visādu veselīgu vielu, tostarp arī moderno antioksidantu. Kas ir interesanti, meža mellenes pārdod par 2,50 eiro kilogramā, savukārt dārza mellenes, kuras galvenokārt nāk no Polijas, maksā jau 4 eiro kilogramā…

Лисички - Sputnik Latvija
Ārsti pastāstījuši par sēņu labumu

Izjūtiet starpību! Pagaršoju un sapratu – meža mellenes ir daudz garšīgākas! Dārza mellenes kaut arī ir sulīgākas, taču ar lielāku ūdens daudzumu, savukārt īstās mellenes atstāj mutē gan citu garšu, gan krāsu, pēc kuras uzreiz var atpazīt, kas pabijis mežā (vai tirgū)…

Savukārt par gailenēm pat nav ko runāt! Šo sēņu tirgū ir pārpārēm! Cenas ir pavisam mērenas. Un tas ir neslikti, ja ņem vērā to, ka, izņemot visas gastronomiskās izsmalcinātības, šīm sēnēm ir daudz dažādu veselīgu īpašību.

Gailenes raksturo bagāts sastāvs. Tās attīra aknas no parazītiem un normalizē to darbību, veicina cilvēka stāvokļa uzlabošanos hepatīta gadījumā, efektīvi cīnās ar infekcijām bronhīta, angīnas, furunkulozes gadījumos, veicina svara samazināšanos, novērš nervozitāti, uzlabo redzi, samazina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo vairogdziedzera darbību, paaugstina imunitāti, normalizē arteriālo spiedienu, mazina vēža šūnu augšanu.

Protams, tādā apjomā par veselīgajām īpašībām sēņu pārdevēji nepastāstīs, jo nezina detalizēti medicīniskos rādītājus. Toties tirgotāji pastāstīs, cik šīs veselīgās sēnes maksā. Gailenes var nopirkt par 6-7 eiro kilogramā. Tādēļ ir jēga, ja ne braukt uz mežu pēc gailenēm, tad vismaz aizskriet uz tirgu.

Съедобный белый гриб - Sputnik Latvija
1700 eiro sods: divi vācu pensionāri salasījuši pārāk daudz sēņu

Un, protams, ka tirgū nav tikai sēnes. Ir šeit arī dārza avenes, kuru daudziem kārojas izbaudīt. Ko lai saka – tajā nav nekā nosodāma. Vien 3 eiro par puskilogramu smagu kārbiņu, un prieks visai dienai garantēts!

Kaut kur letēs var atrast gan jāņogas, gan upenes, gan ērkšķogas, bet tie ir atsevišķi tirgotāji. Ejot tiem garām, atcerējos vecu anekdoti: "Kas tā par ogu? Upene! Kāpēc sarkana?  Tāpēc, ka zaļa…" Aptuveni tā arī iznāca.

Toties sirdi iepriecināja visskaistākās baravikas, uz kurām es raudzījos ar nožēlu, ka pašam nekā nesanāk izrauties "klusajās medībās". Tādēļ nākas iet pēc dabas veltēm uz Centrāltirgu… Ko arī jums novēlu izdarīt!

Ziņu lente
0