"Latvija neiebilda kļūt par padomju": LKS valdes loceklis "tika pieķerts slavēšanā"

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Филей
Александр Филей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apsveica Latviju 17. jūnijā un nonāca Valsts drošības dienesta "redzeslokā": pret Latvijas Krievu savienības valdes locekli Aleksandru Fileju iesākta krimināllieta.

RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. Publikācija Facebook vietnē atkal kļuvusi par ieganstu kārtējās krimināllietas uzsākšanai Latvijā "par publisku slavēšanu".

Par to, ka pret Latvijas Krievu savienības (LKS) valdes locekli un "Totālā diktāta" organizatoru Latvijā Aleksandru Fileju Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) iesāka krimināllietu, tiek ziņots LKS Facebook lapā.

Историк и политолог Владимир Симиндей - Sputnik Latvija
Uzturēt savējos tonusā un krievus – stresā: Simindejs par nacisma glorifikāciju Latvijā

Lieta iesākta pēc Latvijas Krimināllikuma 74.1. panta - "darbības, kuras publiski slavē, noliedz, attaisno PSRS kara noziegumus pret Latviju un tās iedzīvotājiem".

Par ieganstu krimināllietas iesākšanai kalpoja neievēlētā eiroparlamentārieša un "Jaunās Vienotības" pārstāvja Dmitrija Golubeva ziņkārība, kurš iesniedza sūdzību VDD, un Fileja raksts Facebook vietnē ar nosaukumu "17. jūnijs. Sveiciens svētkos".

Golubevam un VDD nepatika tas, ka Filejs atļāvās ne vien to, ka atcerēties savā lapā par 1940. gada 17. jūniju un apsveikt lietotājus šajā piemiņas datumā, bet arī uzrakstīt: "tieši pirms septiņdesmit deviņiem gadiem Latvijā, kurā valdīja diktatora režīma, kurš balstījās uz nežēlīga nacionālisma principiem, tika ievests ierobežota skaita Sarkanās armijas kontingents. Šis akts noveda pie drīzas padomju varas iestāšanās".

Tātad Filejs apsveica visus Latvijas pievienošanā PSRS un turklāt norādīja, ka "Latvija nebūt nebija pret kļūšanu par PSR. Darba kustība bija jaudīga un izvērsta".

"Ja godīgi, tad 1940. gada vasara atnesa daudziem tūkstošiem cilvēku ilgi gaidīto atbrīvošanu no neciešamās latifundiju aizgādniecības. Sevišķi trūcīgiem zemniekiem, nebrīviem kalpiem un strādniekiem bez pajumtes. Tādēļ šis datums ir jāciena un jāgodina," teikts Fileja publikācijā.

Brīvības tiesību ierobežošana

Tagad par šīm "runām" LKS valdes loceklim draud cietumsods līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Uz informāciju par krimināllietas iesākšanu pret Fileju operatīvi reaģēja Degi Karajevs. Viņš savā Facebook izteica dažus visnotaļ neglaimojošus raksturojumus sūdzību VDD iesniegušajam Golubevam.

"Šādu te kolaboracionistu, muļķu, sev pierē sitošu dēļ arī notiek visas nelaimes. Fileju attaisnos par nozieguma sastāva trūkumu, savukārt Golubevs kā bija, tā arī paliks…" pauda sašutumu Karajevs.

Un visticamāk Karajevam ir taisnība attiecībā uz to, ka tiesa attaisnos Fileju. Jo, kā iepriekš iknedēļas Latvijas notikumu apskatā priekš Sputnik Latvija norādīja publicists un sabiedriskais aktīvists Vladimirs Lindermans, zemais līmenis Latvijas tiesās glābj Latvijas opozīciju.

Turklāt Latvijas Krievu savienība uzsvēra, ka vērtē Fileja lietu "kā vārda brīvības tiesību pārkāpumu Latvijas sabiedrībā" un sniegs Aleksandram Filejam visu nepieciešamo palīdzību.

Ziņu lente
0