Trešo reizi gada laikā: Ukraina eksportējusi uz Latviju ar salmonellozi inficētas olas

© pexelsКуриные яйца в корзине
Куриные яйца в корзине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests ceļ trauksmi – valstī atkal nonākušas veselībai bīstamas olas no Ukrainas.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Jau trešo reizi Latvijas teritorijā nonākušas ar salmonellu inficētas olas no Ukrainas. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudījis noliktavas un veicis nepieciešamos pasākumus, lai inficēto olu partija nenonāktu tirdzniecībā.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Dati par nekvalitatīvu produktu tika iekļauti ES ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikai un barībai (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed), ziņo BB.lv.

Pēc incidenta nākamās desmit olu partijas tiks aizturētas pie robežas, kamēr produkts tiks rūpīgi pārbaudīts laboratorijas apstākļos saskaņā ar standartu. PVD mierina, ka produktu veikalu plauktos inficētās olas nenokļūs.

PVD pārstāve Ilze Meistere informēja, ka olas Latvijā ieved četri Ukrainas uzņēmumi, kuri saņēmuši atbilstoši Eiropas Komisijas licenci. Taču dienesta pārstāvji nenosauca uzņēmumu, kas vainojams par nekvalitatīvo olu importu.

Lētas, taču bīstamas

Savukārt Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija ir norūpējusies par to, ka Ovostar Union – viens no vadošajiem Ukrainas agrorūpniecības uzņēmumiem – joprojām plāno būvēt putnu fabriku Latvijā, kas paredzēta 8 miljoniem vistu. Viņi uzskata, ka uzņēmums varēs izmantot rūpnīcu olu pulvera un citas produkcijas ražošanai, lai apietu Eiropas dējējvistu turēšanas normas, kas Ukrainā netiek ievērotas.

No vienas puses, tas ļauj Ukrainai samazināt produkta cenas, taču, no otras puses, kļūst vājāka ražošanas kontrole. Pie tam Latvijas fermeri ir neapmierināti ar negodīgo konkurenci, jo kopš 2017. gada rudens olu imports ir manāmi izaudzis.

Центральный рынок - Sputnik Latvija
Mīts par herbicīdu nekaitību ir sagrauts. Zinātnieki iesaka pieņemt stingras normas

Taču fabrikas un tās saražoto atkritumu mērogi, kā arī bažas par negodīgu konkurenci nav vienīgie iemesli, kas rada aizdomas. Lai arī pieejamā informācija par Ovostar Union finansiālo stāvokli demonstrē pieaugumu, holdinga akcionāru tīkls ir visai sašķelts, juridiskā adrese atrodas Nīderlandē, Latvijā uzņēmumam, domājams rastos grūtības, norādot patiesos labuma guvējus. Tas var sagādāt problēmas ar finanšu plūsmu pārskatāmību, kam Latvijā pēdējā laikā tiek veltīta īpaša uzmanība.

Rodas arī šaubas par Ukrainas produkta derīguma termiņiem. Uzņēmuma "Alūksnes putnu ferma" – otrā lielākā olu ražotāja – konsultants Aleksejs Sviridenko atzīmēja, ka Latvijas iedzīvotājiem cena ir svarīgs faktors, un bieži vien patērētāji ir gatavi pirkt nezināmas izcelsmes produktus ar īsu realizācijas termiņu, jo tie ir lētāki. Pēc Sviridenko domām, Latvijai ir nepieciešama stingrāka pārbaude un uzskaite, lai netiku pārkāpti atļautie importa apjomi.

Cenas aug, bet algas – ne

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka resurss Picodi.com veica pētījumu ar mērķi noskaidrot kādas summas dažādu valstu iedzīvotāji tērē "grozam" ar universālu kategoriju produktiem, piemēram, maize, piens, olas, rīsi, gala, dārzeņi un augļi, un kādu daļu minimālās algas sastāda šie izdevumi.

Noskaidrojās, ka izdevumi minēto produktu iegādei Latvijā sasniedz 25,5% no minimālās algas. Pie tam kopš 2017. gada olu cenas pieaugušas par 25% - tas ir viens no pārtikas produktiem, kuru cenas augušas visvairāk. Tikai algu līmenis Latvijā nav mainījies. 2019. gadā vidējā alga Latvijā sastāda 430 eiro (306,16 eiro pēc nodokļu nomaksas).

Ziņu lente
0