Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par augstākās izglītības aizliegumu krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет Социалистической партии Латвии у здания Конституционного суда с требованием о признании неконституционными и подлежащими отмене поправки к закону об образовании
Пикет Социалистической партии Латвии у здания Конституционного суда с требованием о признании неконституционными и подлежащими отмене поправки к закону об образовании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes tiesa pēc "Saskaņas" deputātu iesnieguma izskatīs, vai aizliegums mācīties krievu valodā privātajās augstskolās ir likumīgs.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par Augstskolu likuma normu, kas paredz: izglītības programmām augstskolās un koledžās jābūt valsts valodā, vēsta tvnet.lv.

Lieta ierosināta pēc divdesmit Saeimas deputātu, partijas "Saskaņa" pārstāvju iesnieguma. Cita starpā viņi norādīja, ka pārsūdzētās normas uzdod visām augstskolām attīstīt latviešu valodu un ierobežo augstskolu dibinātāju un pasniedzēju brīvību viņu akadēmiskajā darbībā, ierobežojot tiesības uz izglītību, kas iekļautas Satvermes 112.pantā.

Воспитанники детского сада Солнышко - Sputnik Latvija
Burovs apsolījis neieviest latviešu valodu krievu bērnudārzos Rīgā

Iesnieguma autori uzskata, ka pārsūdzētās normas ierobežo privāto augstskolu tiesības uz īpašumu, kas iekļautas Satversmes 105.pantā, un tiesisko noteiktību, kas minēta Satversmes 1.pantā – tas ir, tiek ierobežotas privāto augstskolu tiesības uz komercdarbību saskaņā ar licencētām mācību programmām svešvalodā. Iesnieguma autori uzskata, ka brīdī, kad privātās augstskolas saņēma atbilstošās licences un akreditēja savas mācību programmas, radies tiesiskās noteiktības princips un aizsargājamas mantiskās intereses atbilstošā komercdarbībā.

Satversmes tiesa uzdeva Saeimai līdz 18.septembrim sagatavot rakstisku paskaidrojumu, kurā tiktu norādīti pārsūdzētās normas pieņemšanas faktiskie apstākļi un juridiskais pamatojums.

Lietas materiālu sagatavošanas termiņš – 18.decembris. Lietas izskatīšanas metodi un datumu tiesa noteiks pēc materiālu sagatavošanas.

Šī gada aprīlī Satversmes tiesa secināja, ka valsts skolu izglītības pāreja pie mācībām latviešu valodā atbilst Latvijas likumiem, bet privāto skolu jautājums jāizskata atsevišķi. Arī iepriekšējā lieta tika izskatīta pēc "Saskaņas" deputātu iesnieguma.

Ziņu lente
0