Celt neprot, bet grib mācīties franču valodu par 300 tūkstošiem: deputāts kritizē MK

© Sputnik / Дмитрий АстаховМужчина закрывает портфель
Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts iestādēm vajadzīgi speciālisti celtniecības, IT un inženierzinātņu jomās, nevis franču valodas nodarbības darbiniekiem, uzskata deputāts Andrejs Klementjevs.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Ja Latvijai ir nauda ierēdņu apmācībām, to labāk izdot nevis franču valodas apgūšanai, bet gan darbinieku sagatavošanai IT jomā, celtniecībā, eksaktajās zinātnēs, jo patlaban vērojams kadru deficīts šajās jomās, - par to liecina projektu kvalitāte, norādīja Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs radio Baltkom ēterā.

Iepriekš Latvijas Ministru kabinets atbalstīja Valsts kancelejas ierosinājumu piešķirt vairāk nekā 300 tūkst. eiro franču valodas apgūšanai valsts pārvaldes jomā.

Komentējot lēmumu, "Saeimas" deputāts paziņoja, ka ir dārgi un nerentabli mācīt ierēdņiem franču valodu par 300 tūkstošiem eiro.

"Ja valsts pūlas celt ierēdņu intelektuālo līmeni, tas jādara precīzo zinātņu jomā. (..) Es neiebilstu pret kvalifikācijas celšanu, un mums – lielākajam darba devējam – jāceļ savu darbinieku līmenis, mēs esam ieinteresēti to panākt, taču vai franču valoda... to es vērtēju kritiski," paziņoja Klementjevs.

Viņš paskaidroja, ka valsts iestādēs ir profesionāl tulki, kuri var strādāt ar dokumentāciju franču valodā, tāpēc "var mierīgi iztikt, strādājot arī šajā režīmā".

Футбол. Чемпионат Европы - 2016. Матч Англия - Россия - Sputnik Latvija
Starptautiskās sazināšanās valoda: vai drīz mācīsimies ķīniešu valodu?

"Mums ir briesmīga problēma ar IT tehnoloģijām – gan Saeimā, gam Ministru kabinetā, gan ministrijās trūkst IT speciālistu. Es to naudu atvēlētu šo cilvēku kvalifikācijas celšanai, pie tam ierobežojot viņus ar darba līgumu, lai viņi nevarētu aiziet, piemēram, uz privāto sektoru. Mēs redzam, ka bija lielas problēmas arī ar e-veselību, jo valsts sektorā strādājošie cilvēki nesaprata uzdevumus. Tas vērojams arī citos e-pakalpojumos, piemēram, nesen bija problēmas VID deklarēšanas sistēmā. Šodien mums jāpievērš uzmanība šiem speciālistiem," uzskata deputāts.

Latvija ir Starptautiskās Frankofonijas organizācijas (SFO) locekle ar novērotāja statusu. Parakstot memorandu, partnervalstis apņemas veicināt daudzvalodību valsts pārvaldē, iekļaujot franču valodu starp valodām, kas jāpārvalda diplomātiskā dienesta darbiniekiem, kā arī dāvājot diplomātiem un amatpersonām iespēju apgūt franču valodu bez pārtraukuma un atzīstot franču valodu par vienu no diplomātu un valsts darbinieku kvalitātes kritērijiem. Latvijas pienākums ir ik gadus līdz 2022.gadam līdzfinansēt aptuveni 200-300 cilvēku mācības valsts budžeta iestādēs.

Ziņu lente
0