Simtiem bērnu brauc prom no Latvijas: Rīgas lidosta ieviesa jaunu pakalpojumu

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru mēnesi Latvijā aptuveni 200 bērnu dodas ceļojumos bez vecākiem: šajā sakarā lidostā "Rīga" vecākiem atļāva pavadīt savas atvases līdz pašai lidmašīnai.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Kāds no vecākiem vai pavadītājiem turpmāk drīkstēs pavadīt bērnus līdz iekāpšanas izejas Rīgas lidostā, vēsta Rus.lsm.lv.

Iepriekš bērnu līdz lidmašīnai drīkstēja pavadīt tikai aviokompānijas darbinieki. Radiniekiem bija jāatvadās no bērna pie drošības kontroles punkta. Taču tā kā, saskaņā ar statistiku, ik mēnesi no Latvijas patstāvīgā ceļojumā dodas aptuveni 200 bērnu, Rīgas lidosta ieviesa jaunu pakalpojumu.

Самолет Boeing 737-33A авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Pasažieru un kravu pārvadājumi: Latvijas aviācija 11 gados panāks Zviedriju

No 1. jūlija līdz iekāpšanas izejai bērnus drīkst pavadīt vecāki vai aizbildņi, tiesa, pakalpojums vienalga ir iepriekš jāpasūta aviokompānijā biļešu iegādes brīdī.

Rīgas airBaltic bāzes vadītājs Kaspars Priede pastāstīja, ka pakalpojums jāpasūta iepriekš, lai aviokompānija pārbaudītu, vai bērnu skaits reisā nepārsniedz aviokompānijā noteiktās kvotas. Šīs kvotas ir atkarīgas no lidmašīnas tipa. Ja viss ir kārtībā, tad aviokompānija dos atļauju.

Jaunā kārtība

Tiem, kas pasūtījis pakalpojumu, lidostā ir jāpienāk pie reģistrācijas galdiņa un jāsaņem tur speciāla ieejas atļauja slēgtajā zonā. Pēc tam ir jāiziet drošības pārbaude. Taču tā nebūs pasažieru pārbaude, bet gan ātrā pārbaude. Šādas kontroles punktu varēs atrast, sekojot norādēm.

Pēc pārbaudes iziešanas kopā ar bērnu varēs aiziet līdz izejai, kur notiks iekāpšana lidmašīnā, un jau tur atvadīties no bērna, sagaidīt kamēr lidmašīna pacelsies gaisā un iziet no lidostas cauri ne Šengenas valstu izlidošanas zālei, jeb zālei E. Par šo jauno shēmu pastāstīja lidostas pārstāve Laura Karnīte.

Таллиннский аэропорт. - Sputnik Latvija
Somu mediji iesaka tūristiem nomainīt Tallinu pret Viborgu

Viņa uzsvēra, ka pavadīt bērnu līdz lidmašīnai drīkstēs tikai viens pieaugušais. Un šim cilvēkam ir pienākums ievērot visas tās pašas drošības prasības, kuras jāievēro pasažieriem. Taču jaunā kārtība darbojas tikai izlidošanai uz Šengenas zonas valstīm.

Tāpat Karnīte norādīja, ka dažādām aviokompānijām ir atšķirīga pieeja šim pakalpojumam. Pēc viņas sacītā, ir jāizpēta konkrētās lidsabiedrības noteikumi, tostarp, no kura un līdz kuram vecumam bērns ir jāpavada, kā arī tas, vai šis pakalpojums ir obligāts vai brīvprātīgs. Savukārt daži pārvadātāji vispār nepiedāvā šādu servisu.

Daudzās aviokompānijās šis pakalpojums ir obligāts bērniem no 5 līdz 11 gadiem. Un jau no 12 gadiem bērnu pavadīt līdz lidmašīnai tiek ļauts tikai pēc speciāla pieprasījuma.

Tāpat lidostas pārstāve norādīja, ka ļoti neliels lidostu skaits atļauj pavadīt bērnus līdz iekāpšanas izejai. Un visticamāk atpakaļceļā bērnu lidmašīnā sēdinās jau stjuarte vai stjuarts.

Lidostas īpatnības

Neraugoties uz tik moderniem Rīgas lidostas risinājumiem, ne visiem patīk tas, kā ir iekārtota gaisa osta Latvijas galvaspilsētā. Tostarp iepriekš ekonomiste un biznesa konsultante no Krievijas Jeļena Čirkova, caurbraucot Rīgai, apsolījās vairs nekad nelidot ar airBaltic caur šo Latvijas pilsētu. Par to viņa paziņoja savā Facebook publikācijā.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Piedāvā pārdēvēt lidostu "Rīga"

Čirkova norādīja uz nepatīkamu pieredzi vietas rezervācijas laikā, jo apmaksātā vieta pie loga ar paplašinātu vietu kājām lidsabiedrība airBaltic centās iemainīt uz parastu vietu, rindas vidū. Tāpat viņai nepatika Latvijas aviokompānijas bagāžas normas.

Turklāt ekonomistei parādījās pretenzijas arī  pašai lidostai "Rīga". Informācijas centrā viņai pārdeva autobusa biļetes līdz pilsētai, taču nevarēja pastāstīt par sarakstu, iesakot precizēt pieturā. Čirkovai radās jautājums, kāpēc tad vispār ir vajadzīgs informācijas centrs.

Ziņu lente
0