Aizsardzība "no izgāztuves", jeb Cik maksā "bruņojusies līdz zobiem" Latvijas armija

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВоенная техника
Военная техника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ja vēlaties izputināt nelielu valsti, uzdāviniet tai kreiseri." Un paskatvien, Latvija "kreiseri" ir nopirkusi par lielu naudu. Pati.

Mikroskopiskās armijas mikroskopiskās valstīs - Latvijā, Igaunijā un citos Eiropas limitrofos, aktīvi bruņojas. Tērē jau 2% no IKP, izpērk citās pasaules armijās norakstītu lietotu militāro tehniku un grib arvien vairāk…

Negribu analizēt šo mikroskopisko armiju militāro jēgu. Negribu tagad analizēt to politisko jēgu. Vienkārši paskaitīšu, būdams inženieris un bijušais Padomju Armijas oficieris, šī pasākuma materiālo daļu.

Bruņojusies līdz pašiem zobiem

Tātad: Latvijas armija sapirkusi visā pasaulē militāro tehniku. Piemēram, 123 vecus bruņutransportierus tā iegādājās Lielbritānijā. Mašīnām nepieciešams kapitālremonts un modernizācija… 47 pašgājējartilērijas iekārtas tā iegādājās ASV. Tieši tāpat lietotajai tehnikai nepieciešams kapitālremonts un modernizācija… Vēl pāris simtus militāro džipu Latvijas iegādājusies ASV, Vācijā un Lielbritānijā. Pats par sevi saprotams, tie visi ir stipri nolietojušies…

Британские БТР Scimitar на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Lielbritānija turpina savlaicīgi piegādāt Latvijai lietotus bruņutransportierus

Vēl ir dažādās pasaules armijās norakstīti "vērtīgi" retumi no minētajām valstīm, kā arī no Zviedrijas un Izraēlas. Kravas mašīnas, ieroči, mīnmetēji un ložmetēji. To visu Latvija sapirka un saveda mājās, rokas berzēdama. Nu tagad būs bruņojusies līdz pašiem zobiem! Drebiet, pretinieki!

Tagad stāsta galvenā tēma. Manā tanku divīzijā, kurā es dienēju 1980. gadu sākumā, bija remonta bataljons, "Rembats", diezgan liela apakšvienība ar prasmīgiem speciālistiem – inženieriem, tehniķiem.

Rembata uzdevuma bija veikt divīzijas militārās tehnikas nelielu tekošo remontu un apkalpošanu. Tālāk - Remonta pulks armijas sastāvā, kur veica vidēja smaguma tehnikas remontu. Tālāk gāja specializētas ražotāju rūpnīcas visā PSRS, kur tika īstenots Padomju armijas militārās tehnikas kapitālremonts un modernizācija.

Es to visu zinu - pats savām rokām krāvu platformās savu sakaru tehniku un sūtīju uz Ribinsku – 2000 kilometru attālumā – kapitālremontam un modernizācijai.

Vai ziniet, cik bieži es to darīju? Katru pusgadu sūtīju iekārtas ar beigušos resursu. Bet pēc pāris mēnešiem saņēmu šo tehniku atpakaļ jau labā stāvoklī.

Vai zināt, kāds ir militārās tehnikas resurss? Nebrīnieties - tikai daži simti stundu. Bet artilērijas stobra resurss? Trīs, četri simti šāvienu. Viss. Pēc tam tas jāmaina.

Aizsardzība no izgāztuves

Militārā tehnika atšķiras no civilās ar to, ka tā nav paredzēta vairākus desmitus gadu ilgai lietošanai. Kaujā tanks dzīvo vidēji 12 minūtes (tāda ir statistika). Tāpēc šī tehnika arī nav domāta ilglaicīgai lietošanai. Tā, var sacīt, ir vienreizējās lietošanas tehnika.

Эксперт по безопасности Виктория Легранова - Sputnik Latvija
"Aizvainojošs izsmiekls": kareive stāsta, kam NATO vajadzīgi karavīri no Baltijas valstīm

Tagad pats galvenais: militārā tehnika ir vienreizējās lietošanas tehnika tikai kaujā - priekš tam to projektē. Bet miera laikos tā var kalpot ļoti ilgi, jo ar tās palīdzību kaujas iemaņas jāapgūst daudziem tūkstošiem jaunkaravīru, kuri prot nobeigt jebkuru tehniku desmitreiz ātrāk, nekā pieredzējuši karavīri.

Te nu rodas jautājums par tehnikas apkalpošanu un tekošo vai kapitālremontu. Ak jā, vēl daži vārdi par rezerves daļām. Jā, es nopirku piecus gadus vecu Mazdu un braukāju jau piecus gadus, mainot vienīgi eļļu un bremžu klučus, kuri katrā benzīntankā nopērkami par piecu hotdogu cenu.

Cik benzīntankā maksā amerikāņu 155 milimetru pašgājējhaubices stobrs (un Latvijai to ir 47 gabali)? Cik maksā bruņutransportiera dzinējs? Cik palīgmateriāli? Kaut vai tie paši bremžu kluči-gredzeni-virzuļi? Cik maksā to nomaiņa? Vai ir speciālisti, kuri var to izdarīt? Varbūt būs jāpieaicina no Amerikas? Vai arī vadāsim uz Ameriku remontēt?

Atzīmēšu vēl vienu lietu: mikroskopiskā Latvija sapirkusi savai mikroskopiskajai armijai praktiski antikvāru militāro tehniku visā pasaulē. Rezerves daļas šim antikvariātam jāmeklē izgāztuvēs… Pie tam teikšu, kā ir: tas ir baisākais murgs - mikroskopiskai armijai mikroskopiskā valstī bez savas rūpniecības organizēt sen dažādās pasaules valstīs neražotas daudzveidīgas militārās tehnikas remonta un apkalpošanas industriju…

"Uzdāviniet tai kreiseri"

Viņi vēl paši nav sapratuši, kur viņi ir ieķēpājušies. Braukā pa parādēm ar 1960.-70.-80. gadu izlaiduma dzelžiem. Viņiem "pasaules partneri" pārdeva par dārgu cenu to, ko paši sen grasījās nodot metāllūžņos. Atrada muļķus – ierasta lieta…

Pie tam es vēl ne vārda neesmu teicis par munīciju priekš šī antikvariāta, kuru Latvijas Republikas armija meklēs militārās tehnikas muzejos…

Ir trāpīgs pagājušā gadsimta sākuma izteiciens: "Ja vēlaties izputināt nelielu valsti, uzdāviniet tai kreiseri." Lieta tāda, ka Latvija šo "kreiseri" nopirka par naudu. Pati.

Ziņu lente
0