Pēc Lielbritānijas un VFR parauga: kā valdība samazinās kompensējamo zāļu cenas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasКонтроль качества продукции
Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nākamā gada tiks ieviesta jauna medikamentu aprites kārtība, kurai būs jāsamazina trūcīgo pacientu izmaksas; taču pastāv arī iebildumi.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Ministru Kabinets ievieš jaunu kārtību medikamentu apritē: sākot ar nākamā gada aprīli kompensējamās zāles kļūs lētākas, vēsta TV3.

Nacionālajā veselības dienestā aprēķināja, ka Latvija iedzīvotāji ik gadu pārmaksā 25 miljonus eiro par zālēm, kurām ir pieejamas lētākas alternatīvas ar tādu pašu efektivitāti, taču likumdošanā šādi gadījumi iepriekš netika kontrolēti.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Latvija
Aptieku uzcenojumu līderis: kāpēc zāles Latvijā ir dārgas

Vakardienas sēdē valdība atbalstīja Veselības ministrija piedāvātos grozījumus, saskaņā ar kuriem, izrakstot kompensējamās zāles, jānorāda nevis konkrēto zāļu nosaukumu, bet gan aktīvo vielu. Tagad pacients aptiekā varēs izvēlēties lētāku alternatīvu. Aptiekām būs pienākums turēt krājumos šīs lētākās zāles.

"Ja šobrīd pensionāri virs 65 gadiem, faktiski 300 tūkstoši cilvēku, līdzmaksājumos katru mēnesi par zālēm maksā 60 eiro un uz augšu, skaidrs, ka runāt par pieejamiem medikamentiem nevaram," norādīja veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!").

Norādīt konkrētas firmas nosaukumus receptēs ārsti drīkstēs tikai gadījumos, kad tam ir medicīnisks pamatojums, piemēram, ņemot vērā blakusparādības, kuras var rasties pacientam. Taču 70% gadījumu būs jānorāda tieši aktīvā viela.

Pret šo normu iebilst Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Daudzi pacienti ilga laika periodā lieto vienas un tās pašas pārbaudītas zāles un viņiem nav pieredzes citu zāļu lietošanā. Pacienti var apjukt vai izlemt vispār nelietot zāles, turklāt nelielas atšķirības it kā līdzīgos medikamentos ir absolūti iespējamas.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidroja, ka puse jauno zāļu nav labākas par vecajām

"Katru kvartālu tie references medikamenti mainīsies, un pacienti gada laikā var saņemt pat četrus references medikamentus. (TV3: Kurš tajā brīdī skaitīsies lētākais?) Tieši tā, un tās pirmās ažiotāžas etapā mēs prognozējam milzīgas izmaiņas zāļu sarakstā," paziņoja asociācijas valdes loceklis Pauls Princis.

Atbildes kārtā Viņķele norādīja, ka, piemēram, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, kuri lielākoties strādā ar trūcīgiem pacientiem, atbalsta šos pasākumus.

"Daļēji es neapšaubu, ka šīs bažas un pretestība ir rūpēs par pacientiem, bet daļēji es to vairs nevaru ar tik cēliem mērķiem izskaidrot.

Somija, Lielbritānija, Vācija, Zviedrija… Tur vispār šādas diskusijas nav. Gadiem ārsti izraksta aktīvo vielu, bet aptiekā izsniedz lētāku. Ne viņi apmiruši, ne tās valstis ir nabadzīgākas par mums," norādīja Viņķele.

No nākamā gada aprīļa starpība starp vienādas efektivitātes lētākajām un dārgākajām zālēm tiks ierobežota līdz 100% apmērā.

Ziņu lente
0